Lavrov: ABD´nin nükleer silah kullanımına yönelik eşiği düşürme politikası endişe verici

Lavrov: ABD´nin nükleer silah kullanımına yönelik eşiği düşürme politikası endişe verici

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD´nin nükleer silah kullanımına yönelik eşiği düşürme politikasından endişe duyduklarını söyledi.

 

Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı´nda konuşan Lavrov “Stratejik istikrar alanında Washington, askeri üstünlük ve eşitliğin bozulmasını öncelikli tutuyor. Rusya sınırlarında küresel füze savunma sistemleri konuşlandırmaya yönelik çabaları ve NATO´nun askeri eylemleri artıyor. Bizim için ABD tarafından kaynaklı en endişe verici konu nükleer silah kullanımına yönelik eşiğin düşürülmesi” ifadelerini kullandı.

´ABD´NİN MÜZAKERE EDİLEBİLİRLİĞİ SORU İŞARETİ YARATIYOR´ 

Lavrov, özellikle de İran nükleer programı, BM´nin Ortadoğu´ya ilişkin kararı, Paris İklim Konferansı Deklarasyonu, Dünya Ticaret Örgütü´nün temel prensipleri gibi büyük anlaşmaları bozmaya yönelik girişimlerinin ardından ABD´nin müzakere edilebilirliğinin akıllarda giderek daha da soru işaretlerine yol açtığını söyledi.

Lavrov, uluslararası ilişkilerde revizyonizme yönelik bir eğilim olduğunu da belirtti.

Rusya´nın Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması (START) doğrultusunda kimyasal silah stoklarını imha ettiğini ve stratejik silahlarını azalttığını belirten Lavrov, anlaşmadaki hükümler doğrultusunda Washington´a stratejik füze taşıyıcılarının yeniden teçhizatlandırılmasına yönelik ortak bir düzenleme çağrısında bulundu.

´ABD, ORTADOĞU´DAKİ VARLIĞINI HAKLI ÇIKARMAK İÇİN KONTROLLÜ KAOS İSTİYOR´

Lavrov “ABD´lilerin Ortadoğu´daki askeri varlığını haklı çıkarmak için küresel anlamda kontrollü kaos ortamını muhafaza etmek istediğine yönelik güçlü bir izlenimimiz var” dedi.

´LİDERLERİN DİYALOG KURMA İSTEĞİ SİYASİ ENTRİKALARLA BATAĞA SOKULMAMALI´ 

Lavrov, Rusya´nı özellikle de stratejik istikrar konusunda diyalog kurmak istediğini vurguladı. Lavrov “Gündemdeki öne çıkan konular ve stratejik istikrar konusunda her anlamda ve tüm faktörleri göz önünde bulundurarak diyalog kurmak istiyoruz. Rusya ve ABD liderleri de 20 Mart´taki telefon görüşmelerinde bunu konuştu. Liderlerin bu çok önemli konuya verdiği önemin büroktarik oyunlarla batağa sokulmaması ve iç siyasi entrikaların esiri olmamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Trump, Rusya´da 18 Mart´ta gerçekleşen başkanlık seçimlerindeki zaferinin ardından Putin´i telefonla arayarak tebrik etmişti. 20 Mart´taki görüşmede Trump, Putin´e yüzyüze görüşme teklif etmişti.

´DOSTANE OLMAYAN ADIMLARA GEREKEN CEVAPLARI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ´ 

Öte yandan Moskova´nın diyalog çağrılarının Washington ve Brüksel´den yanıt bulamadığını belirten Lavrov, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nün (OPCW) eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesi olayı ile ilgili bir soruşturma başlatması konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.

Lavrov “Dostane olmayan adımlara gereken cevapları vermeye devam edeceğiz. Gerçeği açığa çıkarmak istiyoruz. OPCW´nin olayla ilgili yeterli ve sorumlu bir soruşturma gerçekleştirmesinde ısrarcıyız” dedi.

İngiltere, Skripallerin zehirlenmesinden Rusya´yı sorumlu tutmuş ve bu iddialara destek veren ABD ile çok sayıda Avrupa ülkesi Rus diplomatları sınırdışı etme kararı almıştı.

´KİMSE İLE CEPHELEŞMEK İSTEMİYORUZ AMA KENDİMİZİ KORURUZ´

Lavrov, Batı´nın Rusya üzerinden tek taraflı avantajlar edinemeyeceğini anlaması gerektiğini belirterek, Moskova´nın kimseye bir şey empoze etmeye çalışmadığını, cepheleşme istemediğini, ancak çıkarlarını koruyacağını vurguladı. Lavrov “Partnerlerimizle ilişkiler kurup, uluslararası hukuku, BM´nin rolünü göz önünde bulunduracak, başka ülkeler ve halkların gelenek ve çıkarlarına saygı duyacağız. Kimse ile cepheleşme istemiyoruz. Ancak kendi çıkarlarımızı, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi tüm imkânlarımızı kullanarak etkin bir şekilde koruyacağız” dedi. 

Lavrov, Batı ile Rusya arasındaki cepheleşmenin terörle mücadele, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, iklim değişikliği gibi birçok konunun çözümünü aksattığını söyledi.

LAVROV´DAN ´ALICE HARİKALAR DİYARINDA´ BENZETMESİ

Lavrov, dün Lahey´de erçekleştirilen OPCW yönetim kurulu toplantısına da değindi. Toplantıda Rusya İran ve Çin´le Skripal olayı ile ilgili Moskova ve Londra´nın yer alacağı ortak bir soruşturma yapılmasını teklif etti. Ancak Batı, bu teklifi bloke etti. 

Lavrov “Lewis Carroll´ın meşhur kitabında (Alice harikalar diyarında) kraliçe sanığa (savunma için) bir süre verilmesini istiyor. Ancak bundan sonra jürinin suçlu olup olmadığı hakkındaki kararını duyabiliyoruz. Ancak Carroll yalnızca masal türünden yararlanarak bir satirik eser yazmış. Lahey´deki dünkü toplantı da kendilerine saygısı olan yetişkinlerin masallara inanmadığını gösteriyor” dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor