Tarih: 13.07.2017 22:31

Lavrov: Esad´ı desteklemiyoruz, BMGK kararlarına bağlıyız

Facebook Twitter Linked-in

 

Berlin´de Körber Vakfı´nda konuşan Lavrov, 'Biz Esad´ı desteklemiyoruz, ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) kararlarına bağlıyız. Söz konusu kararlarda, Suriye halkının kaderini sadece Suriye halkının çözebileceği net olarak belirtilmiş durumda' ifadelerini kullandı. 

BATI´YA UKRAYNA ÇAĞRISI

Lavrov,  Batılı ülkelere, Ukrayna´yı Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında seçim yapma konumuna getirmeme çağrısı yaptı.

Rus diplomat, 'Ukrayna ile iyi komşuluk ilişkileri istiyoruz ve ‘Doğu Ortaklığı´ dâhil birçok programı oluşturan Batılı ortaklarımızı, Ukrayna´yı ve diğer ülkeleri şu veya bu tarafı seçecek duruma getirmemelerine çağırıyoruz' diye konuştu.

´Doğu Ortaklığı´, AB´nin doğu komşuları Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile yakınlaşmasına yönelik siyasi bir girişim.

´RUSYA, YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI KONUSUNDA GÖRÜŞMELERE GİRMEYECEK´

Lavrov, Rusya´nın kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yönelik görüşmelere girmeyeceğini de belirtti.

Lavrov, 'Açıkça belli olsa da bir kez daha hatırlatayım, yaptırımlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) ayrıcalığı olup, BMGK tarafından uluslararası barış ve güvenliğin korunması için kullanılıyor. Bir kez daha yaptırımların kaldırılması ile ilgili bazı koşullar konusundaki görüşmelere girmeyeceğimizi teyit etmek isterim' ifadelerini kullandı.

´RUSYA VE BATI´NIN TERÖRLE ORTAK MÜCADELE POTANSİYELİ MUAZZAM´

Rusya ve Batı dünyasının uluslararası terörle mücadele konusunda ortak çalışma potansiyelinin muazzam olduğunu söyleyen Lavrov, en önemli hususunsa bu potansiyelin doğru kullanılabilmesi olduğunu vurguladı.

Rus diplomat, 'Avrupa ile Rusya´nın ticaretten enerjiye birçok çeşitli alanda ve terörizmle ortak mücadele konusunda muazzam bir barışçıl işbirliği potansiyeli olduğundan yola çıkıyoruz. En önemlisi, bu potansiyeli doğru bir şekilde kullanabilmek' diye konuştu.

´RUSYA´NIN ÜLKELERİN KADERLERİNİ BELİRLEYİCİ OLARAK GÖRÜLMESİ GURUR OKŞAYICI´

Rusya´nın Avrupa´daki seçimlere müdahale etmekle suçlanmasının yıkıcı bir yaklaşım olduğunu söyleyen Lavrov, öte yandan Rusya´nın diğer  ülkelerin kaderlerini belirleyecek bir ülke olarak görülmesinin gurur okşayıcı olduğunu kaydetti.

Lavrov, 'Tabii ki, dünyanın, ABD´nin ve Almanya´nın kaderini belirleyebilecek bir ülke olarak tanıtılmamız, gururumuzu okşadı' diye konuştu.

´RUSYA, KUZEY KORE´NİN PROVOKASYONLARINA KARŞI´

Lavrov, Rusya´nın Kuzey Kore´nin provokasyonlarına karşı olduğunu, Moskova´nın Pyongyang ile sıkı iletişim kanalının olmadığını açıkladı.

Rus diplomat, “Kuzey Kore´nin gerçekleştirdiği provokasyonlara kesinlikle karşıyız. Yakın komşumuz olsa da Pyongyang ile özel iletişim kanallarımız bulunmuyor. Ancak yeni lider (Kim Jong-un) döneminde oluşan gelenekler dikkate alındığında hiç kimsenin stabil etki kanallarına sahip olmadığını düşünüyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —