Tarih: 02.12.2016 19:25

Lavrov: ´Halep Ordusu´, El Nusra´ya yeni isim kazandırma girişimi

Facebook Twitter Linked-in

 

Halep´in doğusunda kontrol altında tuttuğu alanın yaklaşık yüzde 40´ını kaybeden 5 muhalif grubun kurduğu ´Halep Ordusu´ hakkında açıklama yapan Lavrov, 'Bunun El Nusra Cephesi´ne (yeni adı Fetih el Şam) yeni isim kazandırma ve örgütü hak ettikleri cezadan koruma girişimi olabilir' dedi.

İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile Moskova´da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Lavrov, Halep Ordusu´nun kurulduğu doğu bölgedeki tüm silahlı grupların El Nusra´nın kontrolünde olduğunu vurguladı. Lavrov, 'Daha önce belirttiğim gibi, elimizdeki istihbarata göre, Halep´in doğusundaki tüm silahlı muhalif gruplar El Nusra´ya bağlı. El Nusra´nın bölgede 1.500 militanı var, komutası altındaki gruplardaki militan sayısı ise 6.000´i buluyor' diye ekledi.

´ESAD´A YÖNELİK TALEPLER KABUL EDİLEMEZ´

Bu arada Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın görevini bırakması yönündeki taleplerin kabul edilemez olduğunu ifade etti. 'Ültimatom veren ve Esad´ın görevi bırakmasını talep eden siyasi güçler, Suriyeli taraflar arasındaki müzakereleri altı aydan daha uzun bir süredir bloke ediyor' diye devam eden Lavrov, Esad´ın koltuktan inmesine dair bir anlaşma yapılmadığını, BM Güvenlik Konseyi´nin 2254 sayılı kararında ön koşul olmadan müzakerelere başlanmasının öngörüldüğünü anımsattı.

´DE MİSTURA´NIN MİLİTANLARA YAPTIĞI ÇAĞRIYI DESTEKLİYORUZ´

Öte yandan Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura´nın Halep´in doğusundaki militanlara yaptığı bölgeyi terk etme çağrısını desteklediklerini kaydetti. 'De Mistura, Halep´in doğusundaki tüm militanlara bölgeden ayrılma imkanı sunulmasını önerdi. Bu fikri içerdiği çelişkilere rağmen destekledik ve bu konuda işbirliğine hazırdık' diye anımsatan Lavrov, şunları söyledi: 'Halep´in doğusunun teröristlerin kontrolünde kalmasını isteyen kişilerin bu fikri engellediğine inanıyoruz. Ancak önceden olduğu gibi de Mistura´nın önerisini desteklemeye hazırız.'

´KASTİLLO YOLU´NDA TEHDİT KALMADI´

Kastillo Yolu´ndaki mayın temizleme faaliyetlerine de değinen Lavrov, Halep´in doğusunun belirli bir bölümü kurtarıldığının ve bu yoldan geçecek insani konvoylara yönelik saldırı tehdidi kalmadığının altını çizdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —