Tarih: 15.04.2017 22:29

Lavrov: Katar, Astana sürecine destek verecek

Facebook Twitter Linked-in

 

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman el Tani ile görüşen Lavrov, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye´de kimyasal silah kullananların cezalandırılması gerektiğini kaydetti. 

İdlib yakınlarındaki Han Şeyhun´a yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırının soruşturulması için uluslararası uzman grubunun oluşturulmasında ısrarcı olduklarını söyleyen Lavrov, grubun Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) dışında, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ülkeleri, Avrupa ve bölge ülkelerinin temsilcilerini içermesi gerektiğini dile getirdi. Rus bakan, 'Eminiz, böyle bir araştırmanın sonuçları tarafsız olur ve elbette bu saldırıdan sorumlu olanlar cezalandırılmalı' diye kaydetti.

´NEDEN BÖYLE BECERİKSİZCE ADIMLAR ATTIKLARINI ANLAMIYORUZ´

OPCW´nin şimdilik nedense gizli çalıştığını ifade eden Lavrov, 'Birkaç gün önce bir şekilde olay yerinde numune aldıklarını, onları OPCW tarafından sertifika almayan laboratuvara getirdiklerini açıkladılar. Neden böyle beceriksizce adımlar attıklarını anlamıyoruz' diye açıkladı. 

Titiz, tarafsız ve profesyonel soruşturmanın yapılması gerektiğinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakanı, 'New York´ta OPCW ve BM nezdinde olay yerine ve Batı´nın iddiasına göre kimyasal silahların tutulduğu (Şayrat) üsse acilen uzman gönderilmesinde ısrar edeceğiz. Rusya´nın olayla ilgili yaptığı değerlendirmeleri Katarlı mevkidaşlarımızla paylaştık' dedi.

´KATAR´LA ORTAK GÖRÜŞÜMÜZ; ATEŞKES, IŞİD VE NUSRA´YLA MÜCADELE, SİYASİ ÇÖZÜMÜN HIZLANDIRILMASI´

Rusya ve Katar´ın Suriye´de hükümet ve muhalefet arasında tam ateşkese ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Lavrov, 'Suriye´de hükümet ve silahlı muhalefet arasında kapsamlı ateşkesin sağlanması, IŞİD ve Nusra´ya karşı mücadelenin devam edilmesi ve ayrıca BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde siyasi çözümün hızlandırılması gerektiği bizim ortak görüşümüz' dedi. Lavrov ayrıca, Katar´ın Suriye´deki temaslarını kullanarak Astana sürecini destekleme sözünü verdiğini belirtti. 

Lavrov ayrıca Katarlı mevkidaşı el Tani ile Filistin, Libya ve Yemen dahil Ortadoğu ve Kuzey Afrika´daki sorunları da ele adlıklarını aktardı.

KATAR DIŞİŞLERİ BAKANI: RUSYA´NIN FİLİSTİN´E DESTEĞİNİ SÜRDÜRMESİNİ UMUYORUZ

Katar Dışişleri Bakanı el Tani, Suriye konusunda Moskova´yla pozisyonları yakınlaştırmayı umduklarını belirterek, 'Suriye konusunda fikir alış verişi yapma fırsatına sahip olmamız çok önemli. Eminiz, diyalog ve bu tür görüşmeler sayesinde, pozisyonlarımızı yakınlaşma, ortak zemin bulma ve böylelikle anlaşma sağlama fırsatı doğacak' dedi. Rusya´nın başta Filistin olmak üzere Arap sorunlarında onurlu bir duruş sergilediğini dile getiren el Tani, 'Rusya´nın Filistin´e desteğini sürdürmesini umuyoruz' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —