Tarih: 25.12.2017 11:11

Lavrov: Moskova ile Washington arasında Demir Perde yok

Facebook Twitter Linked-in

 

RİA´ya konuşan Lavrov, 1945 yılından Soğuk Savaş´ın sonu olan 1991´e kadar Avrupa´yı iki bölüme bölen ideolojik çatışma alanlarını ve fiziksel sınırları tanımlayan ´Demir Perde´ ifadesinin günümüz Rusya ile ABD ilişkileri için kullanılamayacağını belirtti. Lavrov 'Demir Perde ifadesinin günümüz Rusya-ABD ilişkileri için kullanılabileceğini düşünmüyorum' dedi.

Washington´ın attığı bazı adımlardan dolayı ikili ilişkilerde iyileşme olamadığını belirten Lavrov, bu adımlara ABD´deki Rus diplomatik mülklerine el koyulması, Rus diplomatlar ve basın kuruluşlarına karşı uygulanan baskıları örnek gösterdi.

´İLİŞKİLERDE BİR İYİLEŞME OLACAK´

Lavrov, ikili ilişkiler konusunda iyimser olmak için de bazı nedenler olduğunu vurguladı. Lavrov 'Bir zamanlar ABD´deki herkesin Senatör Joseph McCarthy tarafından organize edilen cadı avından (antikomünist kuşkuculuk) yorulup bıktığı gibi mevcut durumda da ilişkilerimizde bir uyanış ve iyileşme olacağını düşünüyorum' dedi.

´ABD´NİN BAŞLICA SORUNU KARŞILIKLI ÇIKARLARI GÖZETMEMEK´

Moskova´nın zıtlaşma yanlısı olmadığını, ancak Washington tarafından atılacak herhangi bir saldırgan adıma karşılık vereceklerini belirten Lavrov 'Partnerlermizi karşılıklı diyaloğun inşa edilmesi gerektiği prensiplere çekerek tavrımızı koruyacağız. Washington´daki başlıca sorun karşılıklı çıkarları gözetmek. Bu olmadan ilişkileri düzeltmek ve uluslararası konularda etkili bir şekilde işbirliği yapmak mümkün değil' ifadelerini kullandı.

´ABD´NİN RUSOFOBİSİ PARANOYA DÜZEYİNE ULAŞTI´

Lavrov, ABD´deki Rusofobi´nin paranoyaklık derecesine ulaştığını ifade etti: 'Birçok sorun var. En büyük sorun da Washington´ı saran ve artık paranoyaklık düzeyine ulaşan Rusofobi. Bu durum ülkelerimiz için önemli olan alanlarda ilerleme kaydetmemizi önlüyor, uluslararası arenada daha fazla gerginliğe yol açıyor.'

´PUTİN VE TRUMP ARASINDA BİR GÖRÜŞME ÜZERİNDE KONUŞULMUYOR´

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşebilecek olası bir görüşme ile ilgili de “Bu konu üzerinde görüşülmüyor, ancak liderler arasındaki temaslar son günlerde yoğunlaştı. Bu temaslarda ikili ve uluslararası gündemdeki birçok konu ele alınıyor. Bir başka görüşme için konuşulan bir tarih yok” açıklamasını yaptı.

Lavrov, Putin ve Trump´ın Asya Pasifik Ekonomik Birliği (APEC) zirvesi kapsamında yüz yüze görüştüğünü, daha sonra da 21 Kasım, 14 Aralık ve 17 Aralık´ta telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı.

´KUZEY KORE´YE BASKI UYGULAMA GİRİŞİMLERİ TEHLİKELİ´

Öte yandan Kuzey Kore ile ilgili de konuşan Lavrov “Rusya, Pyongyang´ın nükleer bir güç olma isteğini ne olumlu karşılayacak ne de bu isteğe müsamaha gösterecek. Ancak Kuzey Kore´ye baskı ve abluka uygulama girişimleri de tehlikeli. Pyonyang´ı cezalandırmak için kırmızı çizgiler çizmek yerine, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için istikrarlı adımlar atılmasından yanayız. Kuzey Kore´ye karşı abluka uygulanması gibi bir planın uygulanması insani bir felakete yol açar' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —