Tarih: 05.09.2016 22:57

Le Figaro: ´20 Eylül´de Erdoğan-Putin-Esat Zirvesi´

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye´nin Fırat Kalkanı Operasyonu´nun ardından Suriye´nin kuzeyinde kartların yeniden dağıtıldığını belirterek, 'Son haftalarda, Türk ve Suriye gizli servisleri arasında iki gizli görüşme oldu. Üçüncüsü Rusya´nın ev sahipliğinde Moskova´da planlanıyor. Hatta bazı kaynaklar 20 Eylül´de Putin-Erdoğan-Esat zirvesinden söz ediyor. Kürt projesinin yıkılmasının yanısıra başka konuların da bu zirvede ele alınması bekleniyor. Rusya´nın baskısıyla Türkiye, Esat´ın politik geçiş döneminde kalmasını kabul etti' iddialarına yer verdi.

Le Figaro gazetesinin ve Fransa´nın tecrübeli Orta Doğu muhabiri George Malbreunot imzasıyla BM ve Fransız diplomatlara dayandırılarak verilen haberde, daha bir kaç ay önce Suriyeli Kürtler Paris ve Moskova´da büro açarken, Cumhurbaşkanı Edoğan´a karşı düzenlenen başarısız darbenin ardından bölgede durumun önemli ölçüde değiştiği vurgulandı. Bir Fransız diplomatın, Putin-Erdoğan görüşmesinden bir ay sonra, 'Şimdi, Kürt projesini kırmak için Türk-Rus-İran anlaşması var' analizine yer verilen haberde, şu bilgiler verildi:

'Son haftalarda, Türk ve Suriye gizli servisleri arasında iki gizli görüşme oldu. Üçüncüsü Rusya´nın ev sahipliğinde Moskova´da planlanıyor. Hatta bazı kaynaklar 20 Eylül´de Putin-Erdoğan-Esat zirvesinden söz ediyor. Kürt projesinin yıkılmasının yanısıra başka konuların da bu zirvede ele alınması bekleniyor. Rusya´nın baskısıyla Türkiye, 'Esad´ın politik geçiş döneminde kalmasını' kabul etti. Suriye´nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturmak için yeni bir Özgür Suriye Ordusu oluşturulacak. Bir BM yetkilisi ve bir muhalif kaynak, ‘Türkiye´nin Esad karşıtı muhalifler lehine, war-room´u kapatacağını´ söyledi. Bu da muhaliflere yardımın azalacağına işaret ediyor.'

Bir BM´li diplomatın Halep´in kaderi üzerinde henüz Türkler ve Ruslar´ın anlaşma sağlayamadığını belirtiyor ve 'Anladık ki, Türkler ve Ruslar iki ayrı senaryo üzerinde henüz anlaşmış değiller: Halep´in kontrolünün Türklerin destekledikleri güçlerin eline verilmesi ya da Suriye rejimine statükoyu sağlayacak bir devir...' sözlerine atıfta bulunuluyor. 'Suriye´de savaş meydanında ise, rejim ordusu, Pazar günü ülkenin ikinci büyük kenti Halep´te, askeri bir okulu ele geçirerek ilerledi ve buradaki varlığını daha da güçlendirdi' ifadeleri kullanıldı.

'Kürtler büyük taktik hata yaptılar'

Gazete, Suriye´nin kuzeyinde federasyon isteyen ve Fırat´ın batısına geçmeye kalkan PYD´nin büyük taktik hata yaptığını da belirterek, şu bilgileri aktardı:

'Kürt milislerinin en radikal kanadı, Türkiye´ye doğru ilerleyerek Ankara ve Moskova´nın yakınlaşmasına neden oldu. Ve bu gidiş, Kuzey Suriye´de kartların yeniden dağıtılacağını gösteriyor. Türk güçleri bölgede Suriyeli muhalif güçleri destekleyerek 24 Ağustos´ta başlayan operasyonun ilk günlerinden bu yana açıkladığı ‘tampon bölgeyi´ kurmak istiyor. PYD ve Kürtler bu yeni oluşumun en büyük kaybedeni. Bir Fransız diplomat YPG´nin taktiğini çok sert eleştirerek, ‘YPG gerçekçi davranmıyor. Çok ileri gittiler. Ve sonuçta hataya düştüler´ diyor. Fırat Nehri´ni geçerek Menbic´i ele geçirme girişimi ile Kürt milisler Ankara´nın ve bu konuda onlara söz veren müttefikleri Amerika´nın kırmızı çizgisini aştılar. Altı ayı aşkın süredir, Amerika´nın 400´ü aşan askeri danışmanının desteğini alan Kürtler güçlendiklerini hissetti. Fırat´ı geçmeye çalışmak ve federasyon çağrısı yapmak. Kısa vadede, kendilerinden Fırat´ın doğusuna çekilmesini isteyen Washington tarafından bir kez daha ihanete uğradıklarını düşünenler olsa da, Suriyeli Kürt savaşçıların kaderi hala Amerikalı müttefiklerine bağlı.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —