Tarih: 02.06.2018 20:06

Le Monde: Suudi Kralı, Katar´a S-400 satışını engellemek için askeri güç kullanabilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Le Monde´un haberine göre Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´a bir mektup yazarak, Katar´a S-400 satışını engelleme konusunda yardım istedi ve aksi takdirde sert tedbirler alabileceği uyarısında bulundu. 

´SUUDİ HAVA SAHASI İÇİN TEHDİT OLUŞTURABİLİR´

Bir Fransız kaynak aracılığıyla mektuba ulaşan gazete, Kral Selman´ın Moskova ve Doha arasındaki görüşmelerden derin endişe duyduğunu, Katar´a S-400 satışının Suudi Arabistan hava sahası için tehdit oluşturabileceğini savunduğunu aktardı.

´ASKERİ EYLEMLER DE DAHİL HER ÖNLEMİ ALMAYA HAZIRIZ´

Kral Selman, satışın gerçekleşmesi halinde, Riyad´ın söz konusu savunma sistemini imha etmek için askeri eylemler de dahil gereken tüm önlemleri almaya hazır olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Habere göre Kral Selman, mektubun sonunda Macron´dan satışı engellemek ve bölgede istikrarı korumak için yardımcı olmasını talep etti.

KATAR´IN KÖRFEZ ÜLKELERİYLE YAŞADIĞI KRİZ ETKİLİ OLDU

Katar, Haziran 2017´de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil Körfez ülkeleriyle teröre destek iddiaları nedeniyle kriz yaşamıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu´nun ekim ayında Katar´a yaptığı ziyaret sırasındaysa Doha ile askeri teknik işbirliği anlaşması imzalanmıştı. 

Ekim ayında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz´in tarihi Moskova ziyaretinin ardından Sputnik´e konuşan Rusya Federal Teknik İşbirliği Kurumu (FSMTC) Sözcüsü Mariya Vorobyeva, Rusya ile Suudi Arabistan´ın S-400 füze savunma sisteminin sevkiyatı konusunda anlaştığını söylemişti. Şubat 2018´de anlaşmanın imzalandığı kamuoyuna duyurulmuştu.

Ocak ayında Katar hükümetinin, S-400 füze savunma sistemleri almak için Rusya´yla görüşme halinde olduğu basına yansımıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Katar da dahil bir dizi ülkeyi Rus S-400 füze savunma sistemlerini almaktan vazgeçirmeye çalıştığını itiraf etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —