Tarih: 04.05.2017 15:50

Le Pen: Fransa´yı bir kadın yönetecek, ya ben ya da Merkel

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa´da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde iki aday, aşırı sağcı Ulusal Cephe´nin eski lideri Marine Le Pen ve merkez sağcı Yürüyüş hareketinin kurucusu Emmanuel Macron, son kez kozlarını paylaştı. 

Devlet televizyonunda yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından izlenen tartışmada Le Pen, rakibi Macron´u ‘sistemin bir sevgilisi´ olarak niteledi ve seçimleri kaybetmesi halinde Fransa´yı Almanya Başbakanı Angela Merkel´in yöneteceğini iddia etti. Le Pen, “Fransa bir kadın tarafından idare edilecek. O kadın ya ben olacağım ya da Sayın Merkel” dedi.

‘BEN BİR AVRUPALIYIM, AVRUPA´YI AB´DEN KURTARMAK İSTİYORUM´ 

AB´ye yönelik eleştirilerini sürdüren Le Pen, “Ben bir Avrupalıyım. Avrupa´yı, onu öldüren AB´den kurtarmak istiyorum” diye konuştu.

Le Pen, Fransa´nın, sadece AB değil ortak para birimi olan euro´dan ‘kurtulması´ gerektiğini savundu. Euro´nun ‘halkın değil bankerlerin para birimi´ olduğunu belirten Le Pen, “Halkın para birimi frank´tır” ifadesini kullandı.

´MACRON´A GÖRE HER ŞEY ALINIP SATILABİLİYOR, İNSANLAR DAHİL´

Macron´un bankacılık geçmişini hatırlatarak, ‘eski düzenin adamı´ olduğunu öne süren Le Pen, “Avrupacı ve finans dünyasının adayı, kendisine göre her şey alınıp satılabiliyor, insanlar dahil” dedi.

‘FRANSIZ CUMHURİYET DEĞERLERİ ÖN PLANA ÇIKMALI, LAİKLİĞİ KORUMALIYIZ´ 

Öte yandan Le Pen, Charlie Hebdo saldırısından bu yana Fransa´nın gündeminde düşmeyen terör konusuna değindi.

‘Fransa´da yaşayan 11 bin tehlikeli kişi´ olduğunu belirten Le Pen, “Bunların vatandaşlıklarını iptal edip sınır dışı edeceğim. Sınırları derhal kapatacağım. Nefret söylemi kullanarak vaaz veren imamları ülkelerine geri göndereceğim. Fransa´daki selefi camiler kapanacak” dedi ve ekledi: “Dini sembollerin taşınmasına, giyilmesine karşıyım. Sadece okullarda değil. Her yerde. Fransız Cumhuriyet değerleri ön plana çıkmalı. Laikliği korumalıyız.”

LE PEN´DEN MACRON´A: TERÖRİZMDE PAYINIZ OLDUĞUNU KABUL EDİN 

Le Pen ayrıca, Macron´un Cezayir katliamına yönelik sözlerine de tepki gösterdi. Macron´un Fransa´nın özür dilemesi gerektiğine yönelik sözlerini hatırlatan Le Pen, “Siz Cumhurbaşkanı olarak böyle diyorsanız o ülkenin gençleri tabi gelip Fransa´dan intikam almak ister. Terörizmde sizin de payınız olduğunu kabul edin” diye konuştu. 

MACRON: SÜREKLİ BENİ SUÇLAMAYIN, YALAN SÖYLEMEYİN 

Macron ise Le Pen´in suçlamalarına “Sürekli beni suçlamayın, yalan söylemeyin” diyerek tepki gösterdi.

“Son 15 yılda yapılanlardan beni sorumlu tutuyorsunuz. Sürekli saçmalıyorsun ve yalan konuşuyorsun. Ben cumhurbaşkanı görevinde değildim” diyen Macron, önceliğinin Fransa´nın güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Le Pen´in suç işleyenlerin vatandaşlıktan atılması önerisinin doğru olmadığını söyleyen Macron, rakibini biraz da tiye alarak “Kendini patlatan, intihar saldırıları düzenleyenleri vatandaşlıktan atmakla mı korkutacaksınız” yanıtını verdi.

‘BENİM KAPIMDA HAKİM BEKLEMİYOR´ 

Bu arada Macron, Le Pen hakkındaki hukuki süreçleri hatırlattı.

“Hakkınızda soruşturma var. Benim kapımda hakim beklemiyor” diyen Macron, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizin gerçek projeniz yok. Nefret, korku yaratarak halkı korkutmayın. Siz bir parazitsiniz. Gülerek rol oynamayı bırakın.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —