Tarih: 16.05.2017 09:57

Letonlar 100 yıl sonra yok olabilir: Hedef ´en az 2 çocuk´

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Latvijas Avize gazetesine konuşan Mežs, 'Her yeni kuşakta, öncekine göre daha az kişi doğuyorsa bunun sonsuza kadar böyle devam edemeyeceğini anlamak için uzman olmaya gerek yok. Letonya son 5 yılda, genel nüfusun yüzde 5´ini oluşturan 92 bin kişi kaybetti. Bu veriler temelinde yaklaşık 100 yılımızın kaldığı yönünde tahmin yürütebiliriz' dedi.

´DOĞUM ORANI DAHA DA DÜŞECEK´

Bağımsızlığı kazandıktan sonra Letonya´da, 25 yıl boyunca doğum oranının ölüm oranının altında seyrettiğini belirten uzman, '2016´da ölenlerin sayısı doğanlara göre 7 bin daha fazlaydı. Ayrıca 10 bin Leton yurtdışına göç etti. 5-10 yıl sonra doğum oranı daha da düşecek, çünkü ülkede potansiyel ebeveyn sayısı çok daha az olacak' diye konuştu. 

´HER AİLEDE 2-3 ÇOCUK OLURSA…´

Bu eğilimin değiştirilebileceğini söyleyen Mežs, 'Eğer her bir ailede en azından 2, en iyisi 3 çocuk olursa Letonların sayısı 100 yıl sonra da değişmeden kalacak' ifadelerini kullandı.

Eurostat´ın verilerine göre Avrupa Birliği´nde Letonya, ülkeden göç edenlerin sayısı ve ölüm oranına göre Litvanya´nın ardından ikinci sırada yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —