• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Liberman: Paris konferansı İsrail´i yargılayacak bir anti-semitizm davasıdır

Liberman: Paris konferansı İsrail´i yargılayacak bir anti-semitizm davasıdır

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman 15 Ocak´ta Paris´te toplanacak olan ve Filistin sorununda ´iki devletli´ çözüm konusunda kararlar alınması öngörülen barış konferansını sert sözlerle eleştirdi. Liberman, bu zirvenin yıllarca yar

 

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman 15 Ocak´ta Paris´te toplanacak olan ve Filistin sorununda ´iki devletli´ çözüm konusunda kararlar alınması öngörülen barış konferansını sert sözlerle eleştirdi. Partisi ´Evimiz İsrail´in düzenlediği konferansta konuşan Liberman, zirvede İsrail devletinin yargılanacağını iddia ederek, bu davayı da 1894´te ihanetle suçlanarak uzun yıllar yargılanması devam eden Fransız Yahudi subay Alfred Dreyfus´un davasına atıfta bulundu. Liberman, Paris´teki barış konferansının aslında İsrail´in yargılanacağı ´bir Modern Dreyfus davası´ olduğunu söyledi.

Sürecin sonunda aklanan ve göreve iade edilen Dreyfus, anti-semitizmle ilgili sembolik bir örnek olarak biliniyor.

´BU KEZ BİR YAHUDİ YERİNE İSRAİL YARGILANACAK´

Haaretz´in haberine göre Liberman zirveyle ilgili olarak, 'Dreyfus mahkemeleriyle arasındaki tek fark bu kez tek bir Yahudi yerine İsrail toplumunun tamamının yargılanacak olması' yorumunda bulundu.

´ÖZELLİKLE YENİ BAŞKANLARIN SEÇİMİNİN ÖNCESİNE DENK GETİRİLDİ´

Bu konferansın zamanlamasına da dikkat çeken Liberman, 'İsrail´in yargılanacağı bu zirveyi tam olarak yeni ABD başkanı Donald Trump´ın yemin etmesinden 5 gün ve Fransa´daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ise 3 ay öncesine denk getirildiğini, bunun da bilinçli bir seçim olduğunu kaydetti.

Liberman, BMGK´da alınan illegal İsrail yerleşim birimlerinin inşasının sonlandırılmasıyla ilgili kararın da son derece gereksiz, tek taraflı ve diyalog sürecine zarar veren´ bir yapıda olduğunu söyleyerek bu adaletsiz çabalara Paris konferansı ile yeni bir halka ilave edileceğini belirtti.

YAHUDİLERE FRANSA´YI TERK ETME ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Liberman,i konuşmasının son kısmında ise daha önce yaptığı çağrıyı tekrarlayarak 'Belki de Fransa´daki Yahudilerin artık bu ülkeyi terk ederek İsrail´e yerleşmelerinin zamanı gelmiştir´ dedi.

15 Ocakta toplanacak barış zirvesine 70 ülkeden katılım olması bekleniyor. Zirvede ´iki devletli çözüm´ konusunda İsrail aleyhine önemli kararlar alınması bekleniyor.

Bu durumda İsrail´in Filistin´de işgal altında bulundurduğu topraklardaki gayrı-meşru yerleşimleriyle ilgili geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla aldığı darbeye bir yenisi daha eklenmiş olacak.

BMGK´da ABD´nin veto etmemesi sonucunda İsrail´in yerleşim faaliyetlerini derhal durdurması yönünde bir karar çıkmıştı. 




18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor