Tarih: 05.05.2014 14:12

Liberman: İlişkilerimiz İyileşecek

Facebook Twitter Linked-in

Barak Ravid

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, cuma günü, Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşma anlaşmasının sonuçlandırılmasıyla ilgili olarak iyimser olduğunu söyledi.

Lieberman, 'İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşeceğine inanmak için nedenlerin tümü mevcut. Yakın gelecekte bu durumun normal seyrine döneceğine ve ilişkilerimizin iyileşeceğine inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Lieberman`ın sözleri, geçen haftalarda üst düzey Türk yetkililerin yaptıkları açıklamaları yansıtıyor.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan geçen salı günü PBS televizyon kanalında Charlie Rose ile yaptığı bir mülakatta, 2010 yılında Gazze`ye doğru ilerlemekte olan Mavi Marmara kurbanlarının aileleri için İsrail`in ödeyeceği tazminat miktarı üzerinde iki ülkenin bir anlaşmaya vardığını söyledi. Tarafların üzerinde anlaşmaya vardığı miktarın 20-23 milyon dolar olduğunu ilk kez Haaretz bildirmişti.

Erdoğan, 'Gazze`deki Filistinlilere Türkiye üzerinden insani yardım göndermek, temaslarımızın ikinci safhasını oluşturuyor.' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu aşama tamamlanınca, normalleştirme sürecine girebiliriz. Dışişleri Bakanlığındaki yetkililerle görüştüm. Bence bu sadece günler veya haftalarca sürebilecek bir mesele.'

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da geçen ay benzer açıklamalar yaparak 'iki ülkenin beklentileri arasındaki boşluğun kapandığını' ve 'olumlu bir ivmenin ve olumlu yönde bir ilerlemenin' olduğunu söyledi.Türkiye`nin bu krizi sona erdirmekle ilgilendiğini vurgulayan Davutoğlu şunları söyledi: 'Büyük bir oranda ilerleme kaydedildi, fakat her iki tarafın da nihai bir anlaşmaya varmak için bir kez daha bir araya gelmeleri bekleniyor.'

Davutoğlu, Türkiye`nin taleplerine 'İsrail tarafından bir yanıt beklendiğini' belirtirken 'Önemli olan bir anlaşmaya varmaktır.' dedi. (İsrail`de yayınlanan Haaretz - 3 Mayıs 2014)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —