Tarih: 21.12.2021 09:45

Libya ve Türkiye, derinleşen işbirliğinin bir işareti olarak ikili ilişkileri görüştü

Facebook Twitter Linked-in

 

Libya-Türkiye Parlamento Dostluk Grubu´nun düzenlediği toplantıya Türkiye Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun katıldı.

Görüşmelerde, güvenlik endişeleri nedeniyle 2014 yılında kapatılan Türkiye´nin Bingazi Başkonsolosluğu´nun yeniden açılması da yer aldı. Bingazi´de çıkan şiddetli çatışmaların ardından Türkiye, Bingazi´de diplomatik varlığı bulunan son ülkelerden biri oldu. Gündemin diğer konuları arasında Türkiye ile Bingazi arasındaki uçuşların yeniden başlaması yer aldı. Libya-Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Yıldız da, 24 Aralık´ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, istikrarı korumak için çalışırken Türkiye´nin Libya´ya verdiği desteğin devam ettiğinin altını çizdi .

Al-Nuwairi´nin Türkiye´ye ilk kez bir heyet getirdiği toplantı, seçimlere kadar iki ülke arasında artan işbirliği dönemini takip ediyor.

3 Aralık´ta Türk yetkililer ve BM Libya Destek Misyonu´ndan (UNSMIL) bir heyet, 5+5 Libya Ortak Askeri Komisyonu´nun (JMC) talebi üzerine Ankara´da bir araya geldi. Türk bakanlığından yapılan açıklamaya göre JMC, bu yılın başlarında Cenevre´de imzalanan paralı askerlerin, yabancı savaşçıların ve kuvvetlerin Libya´dan çekilmesine yönelik kapsamlı Eylem Planı hakkında bilgi verdi .

Başka bir yerde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Aralık´ta düzenlenen meclis oturumunda hükümetin Libya´da barış ve istikrarı korumaya olan bağlılığını yineledi.

Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil de 11 Aralık´ta iki ülke arasındaki ikili ticaretin 2020 sonunda 3 milyar dolara ulaşacağını duyurdu. Karanfil DHA Haber Ajansı´na şunları söyledi : 'İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha hızlı ilerlemeli '

Türkiye ile Libya arasındaki ilişkiler, son yıllarda özellikle Akdeniz´deki deniz sınırlarına ilişkin bir anlaşmanın imzalanması ve Kasım 2019´da genişletilmiş güvenlik ve askeri işbirliğine ilişkin bir anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte ısındı Trablus merkezli Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA) ile yapılan bu anlaşma uyarınca, Türkiye , General Khalifa Haftar´ın güçlerinin bir saldırısını savuşturmak için 2020´de Libya´ya asker gönderdi.

Kaynak: https://www.middleeastmonitor.com/20211217-libya-turkey-discuss-bilateral-relations-in-further-sign-of-deepening-cooperation/ 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —