Libya´da seçimlere giderken belirsizlik!
Libya, uzun süredir devam eden iç savaşı sona erdirmek için çok önemli olarak görülen seçimlere bir aydan az bir süre kaldı, ancak derin siyasi bölünmeler gecikmeye ve hatta yeni şiddete neden olabilir.
Teoride, Kuzey Afrika ülkesi, uzun süredir diktatör Muammer Kaddafi´nin 2011´de NATO destekli bir ayaklanmayla devrilmesinden bu yana on yıllık bir çatışmanın altına bir çizgi çizmeye hazırlanıyor.
Batılı yetkililer, BM öncülüğündeki bir barış sürecinden söz ettiler ve seçimlerin nasıl yapılacağına dair ciddi anlaşmazlıklara rağmen, 24 Aralık´ta başlayacak 'kapsayıcı' ve 'güvenilir' seçimlerde ısrar ediyorlar.
Libya seçim komisyonu süreci düzenlemeye hazır olduğunu söyledi ve ilk aday listesini yayınladı ve oy kartlarını dağıttı.
Birleşmiş Milletler, dokuz uluslararası örgütün oylamanın gidişatını gözlemlemek için akreditasyon aradığını söyledi.
Ancak, Ekim 2020´de rakip doğu ve batı kampları arasındaki ateşkesten bu yana geçen bir yıllık nispeten sakinliğe rağmen, Libya´nın derin siyasi bölünmeleri devam ediyor.
Analistler, şiddetin yeniden alevlenebileceği konusunda uyarıyor.
'Oylamanın bir şekilde gerçekleştiğini varsaysak bile, bu neredeyse kesin.'
´Belirsiz seçim yasası´
Pazartesi günü, doğudaki askeri komutan Halife Haftar´ı destekleyen silahlı kişiler, güneydeki Sebha kentinde, cumhurbaşkanlığına aday olmasının yasaklanmasının ardından Seyfülislam Kaddafi´nin temyiz başvurusunu incelemek üzere ayarlanan bir mahkemeye giden yolları kapattı.
Seyfülislam, 2011 isyanında katledilen devrik diktatörün ikinci oğlu.
Trablus´taki geçici hükümet, Sebha´daki durumu 'büyük endişe' ile takip ettiğini söyledi.
Ancak, kendisi başkanlıktan umutlu olan Haftar liderliğindeki güçler, doğu Libya´ya ve seyrek nüfuslu güneyin çoğuna hakim olduğundan, Trablus merkezli yönetimin müdahale etmek için yapabileceği çok az şey vardı.
Bu, seçim hazırlıklarını gölgede bırakan ve yeniden şiddete yol açma tehdidinde bulunan bir dizi uğursuz olayın sonuncusuydu.
Haftalar kala, aday listesi henüz kesinleşmedi ve kilit oyuncular Haftar ve geçici Başbakan Abdelhamid Dbeibah´ın teklifleri üzerinde de soru işaretleri asılı kaldı.
Salı günü, İçişleri Bakanı Khaled Mazen, seçim sürecini tehdit eden 'ihlaller' durmazsa cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenmesi gerekebileceği konusunda uyardı.
Mazen, 'Güvenlik planlarının sürekli engellenmesi ve kötüleşen ihlaller ve suistimaller... seçimlerin gidişatını ve seçimleri zamanında yapma taahhüdümüzü doğrudan etkileyecek.' dedi.
Kontrolden çıkana kadar güvenlik durumunun bozulmasına yol açacak bir yolda devam etmemeliyiz” dedi.
Uluslararası Kriz Grubu´nda Libya uzmanı olan Claudia Gazzini, 'Bütün bu sorunların temelinde muğlak bir seçim yasası ve çelişkileri var' dedi.
Parlamento sözcüsü Aguila Saleh, Eylül ayı başlarında mecliste oy kullanmadan tasarıyı imzalayarak, eleştirmenlerin müttefiki Haftar için özel olarak yapıldığını söylediği bir yasayı yasaya soktuğunda tartışmalara yol açtı.
Eylül ayı sonlarında, doğudaki Tobruk kentinde bulunan parlamento, görev süresini çoktan aşmış, geçici hükümete güvenoyu almamıştı.
Gazzini, 'Seçimlerin gerçekleşmesi pek olası değil - ancak uluslararası düzeydeki bir koalisyon, seçimlerin 24 Aralık´ta yapılması gerektiğinde ısrar etmeye devam ediyor' dedi.
Yaparlarsa, sonuçların 'tamamen tahmin edilemez' olduğunu ekledi.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
