• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Litvanyalı turistler Rusça konuştu diye ‘işgalci´ damgası yedi

Litvanyalı turistler Rusça konuştu diye ‘işgalci´ damgası yedi

Turisttik gezi için çocuklarıyla Letonya´ya giden Litvanyalı Yekaterina Merkuliyeva, Sovyetler Birliği döneminde ülkede geçerli bir dil olan Rusça olarak yerel bir otobüs şoförüne hareket saatlerini sorduğu için sert bir tepki aldı. Turis

 

Sputnik Litvanya´nın aktardığına göre, Litvanya ile sınırı olan Letonya´ya giden, Litvanya vatandaşı Yekaterina Merkuliyeva çocuklarıyla birlikte bir şoföre, Rusça olarak hareket saatlerini sordu. Şoför ise kendisine sert bir çıkışta bulundu.

Konuyla ilgili Liepaja Toplu Taşıma Ajansı´na şikayette bulunan Merkuliyeva 'Sonunda da bize ‘Rus işgalciler´ dedi. Letonca bilmememe rağmen bunu çok net olarak anlayabiliyorum' dedi. 

Anne Merkuliyeva, olanlar karşısında kendisi sakin kalsa da, çocuklarının sarsıldığı bilgisini de aktardı. Merkuliyeva, yolculara bu tarz davranışlarda bulunamayacağı gerekçesiyle şoförden özür talep ettiğini de belirtti.

Liepaja Toplu Taşıma Ajansı Başkanı Uldis Zupa da Merkulieva´dan özür diledi ve şu ifadeleri kullandı: 'Olay anında orada değildim. Ancak burada mesela Rusça konuşulması değil, kaba bir tavır. Bu tavır kabul edilemez' dedi.

Sovyetler Birliği´nin çöküşünden sonra bağımsızlığını ilan eden Baltık ülkelerinde Rusofobi artmuş durumda. Son yıllarda Baltık hükümetleri Rusçayı ve hatta Rusça konuşanları ülkeden çıkarma eğiliminde. Sözgelimi Letonya´da orta dereceli okullarda sadece Letonca eğitim verilmesi yönünde bir yasa geçti. Litvanya´da da Leh ve Rus azınlık dil okullarında Litvanca derlerinin arttırılması teklifi yapıldı.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor