• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Londra gizlice Moskova´yla ilişkileri düzeltmek istiyor: Bunu engelleyen ne?

Londra gizlice Moskova´yla ilişkileri düzeltmek istiyor: Bunu engelleyen ne?

İngiltere´nin Rusya´yla ilişkileri düzeltmeye çalıştığını öne süren İngiliz The Independent gazetesi, Londra´nın bu kararının, ABD Başkanı Donald Trump´ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le bağları onarması beklentisine da

 

The Independent gazetesi, İngiltere hükümetinin gizlice Rusya´yla ilişkileri düzeltemeye çalıştığını bildirdi. Söz konusu elbette dostluk değil, küçük de olsa yapıcı diyalog kurma çabası.

Gazeteye konuşan hükümet kaynakları, Londra´nın bu kararının, Donald Trump´ın ABD başkanlık seçimlerini kazandıktan sonra, yeni Washington idaresinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le bağları onarması beklentisine dayandığını belirtti. The Independent, Londra´nın Kremlin´le daha yakın işbirliği kararının, Boris Johnson´un son 5 yılda Rusya´yı ziyaret eden ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olmaya hazır olduğu mart ortalarında güçlendiğini yazdı. Gerçi İngiliz gazeteleri, Johnson´un Moskova´ya gitme konusunda pek istekli olmadığı ama partideki çevre ile uzmanlar onu bu ziyarete ittiğini yazmıştı.

​Bu bağlamda, Avam Kamarası´nın Dış İlişkiler Komitesi´nin İngiltere-Rusya ilişkilerinin durumuna ilişkin rapora bakmakta yarar var. Raporun genel fikri: Moskova´yla çözüm yaklaşımlarının tamamen ters olduğu konularda bile diyaloga ihtiyaç var. Bazı yönlerde ise sadece diyalog değil, somut görüşmeler ve işbirliği gerekiyor. Bunların arasında terörle mücadele ve havacılık güvenliği.

​Gerçi Londra´da uzlaşı istemeyenler de var. Örneğin, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, çok kaba bir dille Rusya´yı Libya´da aktif politika konusunda uyarmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov´u ziyaret eden Libya Ulusal Ordusu Komutanı Mareşal Halife Haftar arasında gerçekleşen video konferansını değerlendiren Fallon, “Ayının pençesini oraya (Libya´ya) sokmasını istemiyoruz. Moskova, Batı´nın dayanıklılığını test ediyor” demişti.

ŞOYGU: HER ASLAN KEDİDİR AMA HER KEDİ ASLAN DEĞİLDİR

Fallon´a karşılık veren Sergey Şoygu, “Armalarında ne var? Aslan galiba. Eski bir atasözü var: her aslan kedidir ama her kedi aslan değildir. Herkes işine baksın. Onların hayvanat bahçesinde ayıya emir verecek hayvanın olduğunu düşünmüyorum” demişti. 

Washington, Londra ve Paris´in Şam´ı kimyasal saldırıyla suçlaması da diyalogun yararına değil. İdlib saldırısı konusunda sadece Moskova ve yeni Washington idaresi arasında değil, Rusya ve İngiltere arasında da potansiyel ayrılma noktası oluşuyor. Zira Londra, Moskova´yla gizli görüşmelerini, Rus-ABD ilişkilerindeki olası iyileşme beklentisiyle planlıyordu.



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor