• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Lübnan´da Kırılgan Uzlaşı: Cumhurbaşkanı Avn - Başbakan Hariri

Lübnan´da Kırılgan Uzlaşı: Cumhurbaşkanı Avn - Başbakan Hariri

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman´ın Mayıs 2014´te görev süresinin dolmasının ardından, gerek siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar gerek bölgesel güçler arasında mutabakat sağlanamaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi i

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman´ın Mayıs 2014´te görev süresinin dolmasının ardından, gerek siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar gerek bölgesel güçler arasında mutabakat sağlanamaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi için mecliste düzenlenen 45 oturum başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak, 31 Ekim 2016´da Lübnan Meclisi´nde cumhurbaşkanı seçimi amacıyla düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 128 sandalyeli mecliste 83 vekilin oyunu alan General Mişel Avn, Lübnan´ın 13. Cumhurbaşkanı oldu ve böylelikle 2,5 yıldır boş olan cumhurbaşkanlığı makamı da dolmuş oldu. Bölgesel dinamikler ve gelişmeler ile General Avn´ı cumhurbaşkanlığına taşıyan hassas dengeler üzerine kurulu ittifak birlikte değerlendirildiğinde Lübnan´da işlerin yoluna girdiğini düşünmek oldukça iyimser bir yaklaşım olacaktır. 

General Mişel Avn Kimdir?

1935´te Beyrut´ta işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Avn, 1955´te katıldığı Lübnan ordusunda Genelkurmay Başkanlığına kadar yükselmiştir. 1988´de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Emin Cemayel tarafından geçici askeri hükümetin başbakanı olarak görevlendirilmesiyle 1975-1990 yılları arasında süren Lübnan iç savaşının son dönemindeki en önemli figürlerden biri olmuştur. Mezhebe dayalı temsiliyetin anayasal olarak tanındığı ve bu sistem çerçevesinde tüm kamu görevlerinin dinî cemaatler arasında paylaşıldığı Lübnan´daki siyasi sistem gereği başbakanlık makamının Sünnilere ayrılmış olması nedeniyle bu görevlendirme, Lübnanlı Sünniler ve o dönemde bu grupları destekleyen Suriye tarafından kabul görmemiştir. Buna ek olarak Avn´ın hem ağırlıkla Falanjist milislerden oluşan Samir Caca liderliğindeki Lübnan Güçleri´ne karşı Hristiyanlar içinde bir iç mücadele hem de iç savaşın en önemli bölgesel aktörlerinden olan Suriye´ye karşı “bağımsızlık savaşı” başlatması, ülkedeki iç savaşı daha da şiddetlendirmiştir. Aynı süreçte Avn, Suudi Arabistan´ın Taif kentinde Lübnanlı parlamenterler tarafından kabul edilen ve dönemin önemli aktörlerinin de arkasında olduğu Taif Anlaşması´nı kabul etmemiş ve antlaşma imzalandığı sırada Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nı işgal etmiştir. Bu gelişmelere üzerine gerek Sünni grupların gerek ülkedeki diğer güçlü Hristiyan lider Samir Caca´nın ve bu grupları destekleyen Suriye Silahlı Kuvvetleri´nin zorlamasıyla Avn, 1990´da Fransız Büyükelçiliği´ne sığınarak Lübnan´dan ayrılmak zorunda kalmıştır. 

26 Yıl Sonra Cumhurbaşkanı

Haberin devamı için :   http://www.orsam.org.tr/index.php/Content/Analiz/5064?s=orsam|turkish



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor