Tarih: 24.08.2018 09:49

Macaristan sığınmacıları aç bırakma taktiğine son verdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Açıklama, insan hakları izleme örgütü Macar Helsinki Komitesi´nden geldi. Komitenin başında yer alan Andras Lederer, dpa´ya yaptığı açıklamada, 'Bahsi geçen kişilere yine normal şekilde bakılıyor' dedi.

DW Türkçe´nin aktardığına göre sığınmacıları aç bırakma taktiği İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün çarşamba günü yayımlanan raporunda yer almıştı. Raporda, Macar yetkililer uluslararası göçmen hukuku standartlarını ve insan onurunu ihlal etmekle suçlanmıştı. 

Macaristan´ın aç bıraktığı sığınmacılar, Sırbistan sınırı yakınlarındaki transit merkezlerinde kalıyor. Bu uygulamaya maruz kalan grubu sığınma başvuruları reddedilenler oluşturuyor. Bu kişilerin ret kararına itiraz etseler dahi yeni başvurularının cevabı almadan Macaristan´dan ayrılmalarını sağlamak için aç bırakıldıkları öne sürülüyor. Macaristan, başvuruları reddedilen sığınmacıların Sırbistan´a dönmesini istiyor.

Sığınma başvurularını nadiren kabul eden Macaristan´da son dönemde yapılan bir düzenleme ile yasa dışı sığınmacılara yardım edilmesi suç kapsamına alınmıştı. Ayrıca güvenli olarak kabul edilen bir ülkeden gelen sığınmacıların başvuruları reddediliyor. Macaristan, Sırbistan´ı güvenli ülke olarak sınıflandırıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —