MACARİSTAN’DA ‘TURAN’ RÜZGARI

MACARİSTAN’DA ‘TURAN’ RÜZGARI

Macar Turan Vakfı tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen “Macar-Turan Kurultayı (Büyük Hun Türk Kurultayı)” bütün kardeş Türk topluluklarını Macaristan’da bir araya getirdi.

Her zamanki gibi coşkulu bir ortamda gerçekleşen kurultaya Avrasya Bir Vakfı adına Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz Perihan Durmaz, Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak, Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Armağan, Avrasya Dosyası dergimizin editörü Dr. Tuğçenur Ekinci Furtana ve Avrasya Bir Vakfı-ASAM Müdürümüz Özcan Ünlü katılarak Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Andras Zsolt Bíro’ya vakfımız adına bir hediye takdim etti.

Kurultayın ilk günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki tarihi Parlamento Binası’nda buluşan katılımcılar birbirleriyle tanışma fırsatı yakaladılar. Toplantıya AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Hasan Turan, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Kültürden Sorumlu Bakanlık Komiseri Peter Hoppal ve Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Yusufjon Usmanov’un yanı sıra bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile farklı bölgelerde bulunan Türk topluluklarının temsilcileri, sanatçıları ve ilim adamları iştirak etti. Burada yapılan protokol konuşmalarında kurultayın Türk dünyasının birlik ve beraberliği için önemine değinildi.

Bugaç Ovası’nda düzenlenen ve sadece Macaristan değil Avrupa’nın birçok bölgesinden gelen on binlerin akın ettiği kurultayın ilk gününün akşamında Bugaç Belediye Başkanı, katılımcılar onuruna bir akşam yemeği verdi ve ardından etkinliklerin yapıldığı mekanda Şaman ateşi yakıldı.

Ertesi gün oyunlarla başlayan etkinliklerin omurgasını oluşturan üç farklı performans büyük ilgi gördü. Hunların 1000 yıl önce Avrupa’ya göçlerinin canlandırıldığı ve Atilla ile Arpad’ın hikayesinin kurgulandığı büyük göç performansının ardından meydana gelen ve on günlerin araç-gereç ve kıyafetleri ile donatılmış binlerce atlı ve yaya asker kalabalığı coşturdu. Askerlerin ve halkın meydana yerleşmesinden sonra gerçekleşen bayrak töreni ise görülmeye değerdi. Bütün Türk devletleri ve Türk topluluklarının sancaklarını ayrı ayrı birer atlı taşıdı. Bayrak taşınması sırasında ortaya çıkan manzara duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarının geçişi sırasında Macarlar ve dünyanın dört bir tarafından ovayı dolduran on binlerce insan alkışlarıyla yeri göğü inletti.

Azerbaycan’dan Başkurdistan’a, Bulgaristan’dan Çuvaşistan’a, Kırım’dan Dağıstan’a, Gagavuzya’dan Hazaralar’a, Kabardey’den Kalmukya’ya, Karakalpakistan’dan Kırgızistan’a, Kumuklar’dan Moğolistan’a, Yakutistan’dan Nogay’lara, Tataristan’dan Tuva’ya kadar bütün Türk boylarının temsil edildiği kurultayda Doğu Türkistan ve KKTC’ye özel ilgi gösterildi. Avrasya bozkırının ortak göçebe at kültürü, gelenek birlikteliği profesyonel at binicileri ve sporcuları tarafından sergilendi. Gösteri alanında bu büyük etkinlikler olurken yaklaşık 200 dönümlük araziye kurulan çadırlar, gösteri mekanları, konser noktaları, müzelerde de yoğunluk yaşandı. Kurultay boyunca gerçekleştirilen bütün etkinlikler ortak Türk ruhunu canlandırarak katılımcılara Türk kültür ve töresini tanıtmayı başardı.

 

 

 

 

 



BU BİR PROJE, BİZ KOBAY MIYIZ

HEKATON İLE SON TANGO

İşlenmeyen tarım arazileri kiraya veriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi dahil üretimi merkeze alan bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. İşte konuyla ilgili merak edilen 10 soru ve cevabı.

"Azerbaycan'ın Neyzen Tevfik'i" şair Tevfik Hasanlı: Boyunu yere sokayım!

Mayis Alizade Independent Türkçe için Azerbaycanlı şair Tevfik Hasanlı ile konuştu

Kanlı 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti

Türkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 44 yıl geçti.

Dünya

BU BİR PROJE, BİZ KOBAY MIYIZ

İşlenmeyen tarım arazileri kiraya veriliyor

"Azerbaycan'ın Neyzen Tevfik'i" şair Tevfik Hasanlı: Boyunu yere sokayım!

Kanlı 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti

Kafeste "iklim zirvesi"

Şu bizim "Zengezur Koridoru" vakamız: Açılmasını kim neden ister, kim neden istemez?

ABD'de başkan kim olacak, ekonomi nasıl etkilenecek?

Müzakereler son ana kadar devam ediyordu, Netanyahu tek konuşması ile her şeyi mahvetti!

Rusya'nın hava saldırısı sürüyor: Kiev'de siren sesleri yükseldi

İngiltere'de 30 firma İsrail'e silah satamayacak

MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yönettiği belirlenen Liridon Rexhepi tutuklandı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Ankara ve Şam arasında toplantı planlıyoruz

VAKFIMIZIN GENEL KURULU EKİM AYINDA YAPILACAK

TÜRK’ÜN BÜYÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN

MACARİSTAN’DA ‘TURAN’ RÜZGARI

Murat Ülker yenilikçi yönetim dünyasından haber veriyor: Piyasası alt üst etmek istiyorsanız, yolu belli…

İsrail ordusu, sabah namazı kılan masumları hedef aldı! En az 100 ölü, onlarca yaralı var

Ukrayna askeri Rusya içlerine ilerliyor... Putin acil toplantı yaptı

İsrail üst düzey Hamas yetkilisini komşu ülkede füzeyle vurdu

Rusya-Ukrayna sınırı ateş hattı: Kursk'ta acil durum ilan edildi, sivillerin tahliyesi sürüyor

Ortalığı ayağa kaldıran iddia... Hamaney 'doğrudan vurun' emri verdi: Maksimum etki için onlar da devreye girecek!

Haniye için ilk tören Tahran'da yapıldı! On binlerce kişi "İsrail ve ABD'ye ölüm" sloganları attı

Maduro: Ülkede iç savaş çıkartılmasına izin vermeyeceğiz

Savaş artık kapıda: İsrail saldırılara başladı! Beyrut Havalimanı'nda uçuşlar askıya alındı, 10'dan fazla ülke vatandaşlarını geri çağırdı

Venezuela'da devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro kazandı

İsrail'in saldırı tehdidi nedeniyle bazı ülkeler, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısı yaptı

Lübnan Havayolları yarın sabaha kadar bazı uçuşları erteledi

Hollanda, süresiz oturum izni isteyen Türk vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğu getiriyor

Prof. Dr. Ruben Safrastyan: Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmemesi Türkiye’nin kararı

OpenAI'ın CEO'su Altman'dan Çin'e karşı "ABD liderliğinde küresel koalisyon" çağrısı

Yükleniyor