• BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,09% 0,04
  • EURO

    37,96% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2817,57% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,23

MACARİSTAN’DA ‘TURAN’ RÜZGARI

MACARİSTAN’DA ‘TURAN’ RÜZGARI

Macar Turan Vakfı tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen “Macar-Turan Kurultayı (Büyük Hun Türk Kurultayı)” bütün kardeş Türk topluluklarını Macaristan’da bir araya getirdi.

Her zamanki gibi coşkulu bir ortamda gerçekleşen kurultaya Avrasya Bir Vakfı adına Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz Perihan Durmaz, Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak, Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Armağan, Avrasya Dosyası dergimizin editörü Dr. Tuğçenur Ekinci Furtana ve Avrasya Bir Vakfı-ASAM Müdürümüz Özcan Ünlü katılarak Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Andras Zsolt Bíro’ya vakfımız adına bir hediye takdim etti.

Kurultayın ilk günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki tarihi Parlamento Binası’nda buluşan katılımcılar birbirleriyle tanışma fırsatı yakaladılar. Toplantıya AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Hasan Turan, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Kültürden Sorumlu Bakanlık Komiseri Peter Hoppal ve Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Yusufjon Usmanov’un yanı sıra bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile farklı bölgelerde bulunan Türk topluluklarının temsilcileri, sanatçıları ve ilim adamları iştirak etti. Burada yapılan protokol konuşmalarında kurultayın Türk dünyasının birlik ve beraberliği için önemine değinildi.

Bugaç Ovası’nda düzenlenen ve sadece Macaristan değil Avrupa’nın birçok bölgesinden gelen on binlerin akın ettiği kurultayın ilk gününün akşamında Bugaç Belediye Başkanı, katılımcılar onuruna bir akşam yemeği verdi ve ardından etkinliklerin yapıldığı mekanda Şaman ateşi yakıldı.

Ertesi gün oyunlarla başlayan etkinliklerin omurgasını oluşturan üç farklı performans büyük ilgi gördü. Hunların 1000 yıl önce Avrupa’ya göçlerinin canlandırıldığı ve Atilla ile Arpad’ın hikayesinin kurgulandığı büyük göç performansının ardından meydana gelen ve on günlerin araç-gereç ve kıyafetleri ile donatılmış binlerce atlı ve yaya asker kalabalığı coşturdu. Askerlerin ve halkın meydana yerleşmesinden sonra gerçekleşen bayrak töreni ise görülmeye değerdi. Bütün Türk devletleri ve Türk topluluklarının sancaklarını ayrı ayrı birer atlı taşıdı. Bayrak taşınması sırasında ortaya çıkan manzara duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarının geçişi sırasında Macarlar ve dünyanın dört bir tarafından ovayı dolduran on binlerce insan alkışlarıyla yeri göğü inletti.

Azerbaycan’dan Başkurdistan’a, Bulgaristan’dan Çuvaşistan’a, Kırım’dan Dağıstan’a, Gagavuzya’dan Hazaralar’a, Kabardey’den Kalmukya’ya, Karakalpakistan’dan Kırgızistan’a, Kumuklar’dan Moğolistan’a, Yakutistan’dan Nogay’lara, Tataristan’dan Tuva’ya kadar bütün Türk boylarının temsil edildiği kurultayda Doğu Türkistan ve KKTC’ye özel ilgi gösterildi. Avrasya bozkırının ortak göçebe at kültürü, gelenek birlikteliği profesyonel at binicileri ve sporcuları tarafından sergilendi. Gösteri alanında bu büyük etkinlikler olurken yaklaşık 200 dönümlük araziye kurulan çadırlar, gösteri mekanları, konser noktaları, müzelerde de yoğunluk yaşandı. Kurultay boyunca gerçekleştirilen bütün etkinlikler ortak Türk ruhunu canlandırarak katılımcılara Türk kültür ve töresini tanıtmayı başardı.

 

 

 

 

 



22.5° / 19.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor