• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Macron: Rusya ve İran sahada kazandı; Esad kalacak

Macron: Rusya ve İran sahada kazandı; Esad kalacak

´´Gerek İran gerek Rusya olsun Suriye´de sahada savaşı kazananlar tarafından korunduğundan Beşar Esad kalacak´´ diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaş bittikten sonra Batı´nın Esad ve temsilcileriyle konuşmak zorunda kalacağ?

 

France 2 kanalına konuşan Macron, Fransa´nın önceliğinin Suriye´de Esad´ı devirmekten ziyade IŞİD´i yok etmek ve soruna siyasi çözüm bulmak olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın geleceği hakkında ´´O orada olacak çünkü gerek İran gerek Rusya olsun Suriye´de sahada savaşı kazananlar tarafından korunuyor´´ yorumunu yaptı. Fransa, 2011´de Suriye´de çatışmalar başladığından beri Esad´ın iktidardan gitmesinde ısrar ediyordu. 

´ŞUBAT SONUNDA DEK BİTER´

ABD´nin öncülüğünde ülkesinin de dahil olduğu uluslararası koalisyonun Suriye´de IŞİD´e karşı savaşı şubat ortası ya da sonunda kazanacağını öngören Macron, çatışmalar bittikten sonra ´´Herkesle konuşmak zorunda olacağız, Esad ve temsilcileriyle konuşmak zorunda olacağız´´ diyerek ekledi: ´´Sonrasında (Esad) işlediği suçlar hakkında halkına, uluslararası adalete hesap vermek zorunda kalacak.´´

´SİYASİ ÇÖZÜM İNŞA EDECEĞİZ´ 

Macron, siyasi çözüm sürecinde Fransa´ya daha büyük rol düşmesi talebinin itkisiyle Şam ile muhalifler arasındaki görüşmeler de dahil olmak üzere Suriye´de siyasi çözüm bulunması için bastıracağını söyledi. ´´Fransa´nın planı Suriye´de barışı kazanmak, ülkeyi mayınlardan temizlemek, silahsızlandırıp sivilleştirmek, kalıcı barışa imkan tanıyacak siyasi çözüm inşa etmek; bu, Hıristiyanlar, Şiiler, Sünniler dahil tüm azınlıkların korunması anlamına gelecek şekilde olmalı´´ dedi.

´RUSYA´SIZ İMKANSIZ´

Geçen hafta BM´nin gözetimindeki Cenevre müzkarelerinin 8. turu hiçbir sonuç çıkmadan başarısızlıkla sona ererken gözler Rusya, İran ve Türkiye´nin garantörlüğündeki Astana sürecine çevrildi. Mayısta cumhurbaşkanı seçilen Macron, ´Fransa´nın Suriye doktrininin değiştiğini, artık önceliği teröristlerin kökünü kazıyıp kalıcı siyasi çözüme verdiklerini´ belirtmişti. Eylülde Astana sürecinden ´´yeterli değil´´ diye söz ederek Paris´in yeni bir siyasi çözüm girişimi önerebileceğine işaret eden Fransa lideri, ´´Suriye´deki durumu Rusya´sız düzeltmek imkansız´´ vurgusu da yapıyor. 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor