Tarih: 16.07.2017 19:33

Macron sorumluluğu kabul etti: ´Fransa, Nazilerle işbirliği yaptı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Temmuz 1942 yılında üçte biri çocuktan ve neredeyse yarısı kadından oluşan 13 binden fazla kişinin Paris´te bisiklet yarışı yapılan kapalı spor alanı ´Velodrome d´Hiver´de toplanıp Nazi kamplarına dağıtıldığı olayda Fransa´nın sorumluluğu olduğunu açıkladı.

´OLAY ORGANİZE EDİLİRKEN TEK BİR ALMAN BİLE YOKTU´

Natenyahu ile Paris´te düzenlenen ´Vel d´hiv´ mağdurlarını anma törenine katılan Macron, ülkesinin Nazilerle yaptığı işbirliğini kabul etti. ´Fransa´nın utanç duyduğu kara lekesi´ olan olay hakkında Macron, 'Olay organize edilirken tek bir Alman bile yoktu' dedi. 

Fransa´nın Nazilerle işbirliğini kabul eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı olan Jacques Chirac´ın 1995´te yaptığını devam ettirdiğini ifade eden Macron, Fransa´nın sorumluluğunu sadece o dönemki Vichy rejimine atanlara seslenerek, 'Vichy rejiminde yoktan var olan bir canavar görmek ne kadar işinize geliyor. Ama gerçekler böyle değil' diye konuştu.

MACRON´DAN, SORUMLULUĞU REDDEDEN LE PEN´E: SAHTEKAR

Aşırı sağcı Marine Le Pen´in Fransa´nın sorumluluğunun olmadığını ifade etmesine işaret eden Fransız Cumhurbaşkanı Macron, 'Tarihçilerin onayladığı ve Fransa otoritesinin tanıdığı olayların gerçekliğini sorgulayanlar gördük. O sahtekarlara cevap vermek onları onurlandırır ama susmak daha kötü. Çünkü susarsak onlarla işbirliği yapmış oluruz' ifadelerini kullandı. 

'Vichy rejimi, her Fransız´ı temsil etmiyordu ama Fransız hükümetiydi' diyen Macron, '16-17 Temmuz´da yuvalarından koparılarak 13 bin 152 kişinin neredeyse hepsinin ölümüne sebep olan toplama sorumluluğu Fransa´nındır' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —