Tarih: 17.05.2018 18:19

Macron:AB, ABD´nin nükleer anlaşmadan çekilmesine rağmen İran´daki Avrupalı şirketlerin varlığını garantiye alacağız

Facebook Twitter Linked-in

 

Bulgaristan´ın başkenti Sofya´da ´AB ve Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi´nde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği´nin (AB), ABD´nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan imzasını çekmesine rağmen İran´daki AB şirketlerinin varlığını garanti edeceğini söyledi.

´NÜKLEER ANLAŞMA BÖLGEDEKİ BARIŞ VE GÜVENLİĞİN ÖNEMLİ BİR UNSURU´

Zirve kapsamında İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya BaşbakanıAngela Merkel ile görüşen Macron, AB´nin nükleer anlaşmayı koruma ve Avrupalı şirketlerin haklarını savunmaya karar verdiğini söyledi.

Macron  'İran konusunda zengin bir tartışma yaptık. Nükleer anlaşma bölgedeki barış ve güvenliğin önemli bir unsuru. ABD´nin kararı ne olursa olsun, bunu desteklemeye karar verdik. Şirketlerimizin İran´da kalmasını sağlayacak siyasi önlemleri alma sözü verdik' dedi.

´ABD´YE KARŞI İRAN´IN MÜTTEFİKİ OLMAYACAĞIZ´

İran konusunda ´ana çıkarlarının ticaret olmadığını, bölgenin istirarını sağlamak olduğunu´ söyleyen Macron, 'ABD´ye karşı İran´ın müttefiki olmayacağız' dedi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın korunması gerektiğini söyleyen Macron ancak anlaşmaya İran´ın bölgede artan etkisi ve balistik füze programı ile ilgili olarak ekler yapılması gerektiğini savundu.

´FRANSA ABD´YE TİCARET SAVAŞI BAŞLATMAYACAK´

Macron 'Fransa İran konusunda ABD´ye ticaret savaşı başlatmayacak. ABD şirketlerine de yaptırım uygulamayacağız. Bunun bir anlamı yok' dedi.

´AVRUPA TİCARET ALANINDAKİ BAĞIMSIZLIĞINI SAVUNACAK´

'Avrupa ticaret alanındaki bağımsızlığını savunacak' diyen Macron ' Birçok ülkede çıkarı olan uluslararası şirketler kendi çıkarlarına göre kendi kararlarını verir. Bu özgürlüğe sahip olmayı sürdürmeliler' ifadelerini kullandı.

Macron sözlerini 'Önemli olan şirketlerin, özellikle de orta ölçekli şirketlerin, ABD´den ya da diğer ülkelerden olsun, kendi seçimlerini özgürce yapmaları' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —