Geçen yılki ABD-Fransa geriliminin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu kez Avrupa´nın Ukrayna´daki savaş nedeniyle ödediği ekonomik bedel üzerine yönelen kızgınlığı dile getirdi. Macron, ABD´nin ticaret ve enerji politikalarının Avrupa ile “çifte standart yarattığını' savunurken Transatlantik ticaret ile ilgili uyarıda bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD´nin Avrupa´ya rekor fiyatlarla doğal gaz satarken yurt içindeki düşük enerji fiyatlarına dikkat çekerek “Kuzey Amerika ekonomisi çekicilik uğruna seçimler yapıyor, buna saygı duyuyorum ama çifte standart yaratıyorlar” dedi.
Macron, Brüksel´deki Avrupa Birliği liderlerinin basın toplantısında 'Ayrıca burada yasaklanmışken bazı sektörlerde devlet yardımının yüzde 80´e kadar çıkmasına izin veriyorlar' diyerek çifte standart vurgusunu tekrarlarken 'Transatlantik ticaretin samimiyetine bağlı” ifadelerini kullandı.
Macron, enerji konusunu ABD´li ve Norveçli meslektaşlarıyla 'dostça' bir şekilde tartıştığını söyleyerek ABD ve Norveç´i 'jeopolitik savaşın gelirinden' yararlanan 'gerçek süper kârlar elde eden enerji üreticileri' olarak nitelendirdi.
Bloomberg´de yer alan haberde Macron´un, Aralık ayı başlarında bir devlet ziyareti için Washington DC´yi ziyaret ettiğinde bu noktalara ilişkin sert uyarılarda bulunacağı belirtildi. Geçen yıl iki ülke, Avustralya´nın ABD´den nükleer güçle çalışan denizaltılar lehine Fransız denizaltıları satın almaktan vazgeçmesinde karşı karşıya gelmişti.
Fransa o dönem, ABD büyükelçisini geri çağırdı, ancak Macron´un bir G-20 zirvesinin oturum aralarında Roma´da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden sonra ilişkiler düzeldi. Biden, Sahel´deki terörle mücadelesinde Fransa´yı destekleme sözü verdi. Macron için uzun süredir devam eden bir savaş olan AB savunmasını güçlendirmenin önemini kabul etti.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, geçen haftaki bir parlamento tartışması sırasında ABD´yi, Avrupa şirketlerine yurt içinde 'sattığı fiyatın dört katı fiyatla' sıvılaştırılmış doğal gaz sattığı için eleştirmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında Yalova'daki DEAŞ üyeleriyle bağlantılı olan 41 şüphelinin de yer aldığı 110 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.
TürkiyeABD Başkanı Donald Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir ilişkim var. Bu konuyu (Netanyahu ile) konuşacağız. Bence bu, iyi bir şey." dedi.
DünyaTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in İspanya'ya ihracatına yönelik 2,6 milyar avro değerinde anlaşma yapıldı.
TeknolojiErzincanlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ERSİAD) ev sahipliğinde "Türkiye Yüzyılında Erzincanlı İş İnsanlarının Misyonu" konulu programın Konuğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan oldu.
Türkiye