Tarih: 12.09.2013 13:04

Makedonya`da kilise inşaatı protestoları

Facebook Twitter Linked-in

Köylerine kilise inşaatını protesto eden müslümanlar polis kordonu altında...

 

Makedon Ortodoks Kilisesi, İslam Cemaati ve Struga Belediyesi`nden temsilciler, Oktisi köyünde tartışmalı bir kilise inşaatıyla ilgili gergin bir anlaşmazlığı gidermek amacıyla 31 Ağustos Cumartesi günü bir araya geldi.

Görgü tanıklarına göre sayıları 50 ile yüzlerce arasında değişen bir grup Oktisili Müslüman, geçtiğimiz hafta kutsandıktan sonra St. Nikola Ortodoks Kilisesi`nde çalışmaya başlayacak olan Hıristiyanların geçit töreninin önünü kesti. Çıkan olaylarda bir kadının yaralanmasına karşın, polis çatışmanın büyümesini önledi.

Oktisi, yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşadığı -ki bu rakamın yarısı geçici olarak yurt dışında çalışıyor- ve yüzde 80`inin Müslüman olduğu bir köy.

Başpiskopos Timotej, 'Belli bir uzlaşma sağlamış değiliz, ama gelecek hafta yine toplanmayı bekliyoruz.' dedi.

Struga Belediye Başkanı Zijadin Sela, ara bir tedbir olarak inşaatın geçici süreyle durdurulmasını önerdi.

Sela, 'Geçici tedbirle kilisenin inşaatı için verilen süre 30 Eylül`e uzatılacak. Bu da gerginliklerin yatışması ve dini cemaatlerin oturup uzlaşmaya varması için alan sağlayacak. Geçici tedbir, güvenlik açısından en iyi çözüm.' dedi.

Ancak Vevchani Piskoposluğu`ndan Rahip Zoran Popovski, medeni kanuna saygı gösterilmesi gerektiğini, yoksa binlerce Hıristiyanın bir sonraki geçit töreninde kilisenin temelini atma haklarını savunacağını söyledi.

SETimes`a konuşan Popovski, 'Bu bizim malımız ve uzun zamandır harabe durumdaki küçük kiliseyi yenilemek istiyoruz. Gerekli bütün ruhsatları almış ve bağışları toplamıştık.' dedi.

Popovski, piskoposluğun elinde Oktisi`de 1.040 metrekarelik bir parsele sahip olduğunu gösteren belgeler bulunduğunu ve yetkililerin arsanın 400 metrekaresini kilise için kullanmaya karar verdiğini de belirtti.

Rahip, 'Geldiğimizde, bize yakınlarında bir kilise istemediklerini söylediler. İmam inananları protesto etmeye çağırana kadar, kimsenin kilisenin inşaatına karşı çıkacağına veya onu önleyeceğine dair bir işaret yoktu.' dedi.

Göstericilere, Oktisi camisindeki bir namaz sırasında minareden yapılan bir anonsla, 'Oktisi köyünde yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimizi kilisenin yapımına karşı barışçı bir protestoya katılmaya çağırıyoruz' şeklinde protesto çağrısı yapıldı.

Oktisili bir Müslüman olan 50 yaşındaki Kanye Canoski, protestoya arazi anlaşmazlığının neden olduğunu söyledi. 'Makedon Ortodoks Kilisesi köyün ortasında, bizim sosyalleşmek, oyunlar ve ortak kutlamalar için kullandığımız bir yerde kilise inşa etmek istiyor. Bu arsa ortaktı. Ve 1974 yılında orada bir kilise inşa edilmiş, ama korunmamıştı. Elli kadar yöre sakini, buraya bir meydan ve çocuklar ve emekliler için bir park inşa edilmesi amacıyla, adalet adına toplandı. Yine de, kilisenin inşasının siyasi bir arka planı olduğu görülüyor.'

Ancak Timotej, protestocuların radikal İslamcıların etkisi altında kaldığına inandığını söyledi.

Başpiskopos, 'Şahsen bunda üçüncü bir tarafın parmağı olduğuna inanıyorum. Buradaki insanlar, Makedonya`daki İslam`ın karakteri olmayan, belli radikal yapılar tarafından yönlendiriliyor.' dedi. Timotej, kilise yetkililerinin tekrar toplanma ve sorunu demokratik ve haysiyetli bir şekilde diyalog yoluyla çözme sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Makedonya Uluslararası İşbirliği Merkezi`nin eski müdürü Sasho Klekovski, olayın kendi deyimiyle yerel rekabete dayalı, benzersiz bir durum olduğunu söyledi.

Klekovski, 'Mala Recica`daki St. Gjorgjija manastırı, 2001 yılında yanmasından sonra yerel Müslümanlar tarafından yenilendi. Umarım Oktisi de eski yerel rekabetlerin üstesinden gelme gücünü kendisinde bulacaktır.' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —