• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Marmaray ve İpekyolu

Marmaray ve İpekyolu

Geçen yıl ekim ayında Asya ile Avrupa arasındaki asırlık bir tarihe sahip olan “İpek Yolu” yeniden açıldı. Aslında her iki kıtayı birbirine bağlayan ilk demir yolu Türkiye’de hizmete girdi dersek daha doğru olur. “Marmaray” adı veril


Dainik Bhaskar

Denizlerin altındaki tünellere şöyle bir değinirsek, geçen yıl ekim ayında Asya ile Avrupa arasında asırlık bir tarihe sahip olan “İpek Yolu” yeniden açıldı. Aslında her iki kıtayı birbirine bağlayan ilk demir yolu Türkiye’de hizmete girdi dersek daha doğru olur. “Marmaray” adı verilen bu tünel, denizin içine inşa edilen en derin demir yolu tüneli olarak biliniyor.

Denizin dışından ve içinden geçen tren hattı 13,6 kilometre uzunluğunda. Tünelin deniz altındaki kısmı ise yaklaşık 1,4 kilometre. Türk yetkililer, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni doğrudan birbirine bağlayan Marmaray’ın 60 metre derinliğiyle en derin tünel olma özelliğine sahip olduğunu ifade ediyor.

Marmaray, Çin’den Batı Avrupa’ya uzanan büyük bir pazarı birbirine bağlıyor. Buna modern zamanların İpek Yolu da denilebilir.

Söz konusu proje 2005 yılında hayata geçti ve dört yıl içinde bitirilmesi hedeflendi, fakat o dönemde yapılan arkeolojik kazılar esnasında birtakım tarihî eserlere rastlanması nedeniyle çalışmalar yavaşladı.

Mühendisler, İstanbul Boğazı’nın derinliklerinde dördüncü yüzyıla ait bir liman buldu. Bunun üzerine kalıntılara zarar vermemek için tüneli daha da derin kazmaya karar verdiler.

Gerçekte böyle bir deniz altı tünelinin ilk planı 1891 yılında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Sultan II. Abdülhamit tarafından tasarlanmıştı. Sultan; bu planı Fransız, İngiliz ve Amerikalı mimarların önüne koymuştu.

Türkiye ve yakın komşularının jeolojik açıdan büyük risk taşıyan bir konumda olduğu biliniyor. Öyle ki depremler yüzünden tünelin hasar görebileceği korkusu herkesi sarmıştı. Fakat Türkiye’nin eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray’ın dokuz Richter ölçeğindeki depremde bile hiçbir şekilde zarar görmeyeceğini beyan etmişti.

Marmaray, Avrupa Birliği ve Japonya iş birliği ile inşa edilmiştir.(Hindistan`da yayınlanan Dainik Bhaskar - 5 Nİsan 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor