• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Mars´ta tsunami sonucu oluşan krater bulundu

Mars´ta tsunami sonucu oluşan krater bulundu

Mars´ta tsunami sonucu oluşan çarpma krateri keşfedildi. Keşif, Kızıl Gezegen´de bir zamanlar okyanus olduğunu da gösteriyor.

 

BBC´de yer alan habere göre, ABD´nin Teksas eyaletinde düzenlenen 48. Ay ve Gezegen Bilim Konferansı´nda keşiflerini sunan gök bilimciler, kraterin, yaklaşık 3 milyar yıl önce Mars´ın kuzeyinde var olduğu düşünülen okyanusa düşen bir asteroitin yüksekliği 150 metreye varan dev dalgaları harekete geçirmesi sonucu ortaya çıkmış olabileceğine işaret etti. 

Kızıl Gezegen´in kuzeyindeki Lomonosov Krateri´nin de yüzeyde belirlenen tsunami birikintilerinin kaynağı olduğu saptandı. Tsunaminin, Kızıl Gezegen´in güneyindeki dağlık alanlarla kuzeyindeki ovalar arasında sınırı aşındırdığı belirlendi.

´DEV DALGALAR KRATER OLUŞUMUNA YOL AÇTI´

Keşif, daha önce tsunami meydana geldiğine dair kanıtlar bulunan gezegende dev dalgaların krater oluşumuna yol açtığını ilk kez gözler önüne serdi.

Paris-Sud Üniversitesi´nde görevli Dr. François Costard ve ABD merkezli Ay ve Gezegen Enstitüsü´nden Dr. Steve Clifford´ın öncülük ettiği çalışmada, kuzeydeki ovalarda oluşan ve güneyde olası bir kıyı şeridine akan çökelti dağılımı belirlendi ve haritalandırıldı. 

'Mars´ta 3 milyar yıl önce tsunami olduğuna dair kanıtımız varsa kuzeydeki ovalarda bir zamanlar okyanus var olmalı' ifadesini kullanan Clifford, o zamanlarda Mars yüzeyinde kayda değer miktarda su olduğunu belirtti.

Araştırmanın sonuçları ´Journal of Geophysical Research´ dergisinde yayımlandı.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor