• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Masadaki kritik 3 madde! İsrail’de kasap çok devlet adamı yok

Masadaki kritik 3 madde! İsrail’de kasap çok devlet adamı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır” dediği sırada gayriihtiyari olarak dudaklarımdan, “İsrail’de kasap çok” sözleri döküldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır” dediği sırada gayriihtiyari olarak dudaklarımdan, “İsrail’de kasap çok” sözleri döküldü. Netanyahu, Gazze kasabı. Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu olan Ariel Şaron, Beyrut kasabıydı. Terör devleti olan İsrail’de kasap çok. Ama devlet adamı yok. Barış anlaşmasını imzaladığı için İzak Rabin’i ortadan kaldırdılar. Filistinlileri katlettiler. Ellerinde masum çocukların, kadınların kanı var. Ama Netanyahu tek değil. Ona sınırsız destek veren, koşa koşa Tel Aviv’e giderek İsrail’in karşısında diz çöken Batılı liderlerin de bu katliamda payı yok mu? Hürriyet Gazetesi'nden Abdulkadir Selvi'nin yazısı...

BATILI LİDERLERİN ALNINA YAPIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kara leke ona koşulsuz destek veren herkesin alnına yapışmıştır” derken haksız mıydı? Bu kara leke Biden’ın, İngiltere Başbakanı Sunak’ın, Almanya Başbakanı Scholz’un da alnına yapışmadı mı?

Hepsinin alnına Filistinli çocukların kanı yapıştı. Bu utanç onlara yeter. Peki Netanyahu bu katliamı yaptı ama kendileri güvende oldu mu?

NETANYAHU’YA DEĞİL ERDOĞAN’A GÜVENİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Netanyahu, Gazze’deki cinayetlerle antisemitizmi körükleyerek İsrail halkıyla birlikte tüm Yahudilerin güvenliğini tehlikeye atıyor” uyarısı boşuna mı? İsrail şu anda tüm dünyada nefret edilen bir ülke oldu. Gazze’yi ortadan kaldırmak istediler ama dünyanın tüm vicdanlı insanları Gazze oldu.

İsrailli rehinelerin aileleri dahi Netanyahu’ya değil, Erdoğan’a güvendiklerini ortaya koydular. Erdoğan’a mektup yazarak rehinelerin kurtarılması için çaba göstermesini istediler.

KALICI ATEŞKES SAĞLANABİLECEK Mİ?

Türkiye’nin, Mısır’ın, ABD’nin ve ağırlıklı olarak Katar’ın çabalarıyla geçici ateşkes sağlandı. İsrail’in bir günde 300 kişiyi katlettiği dikkate alınırsa, en azından 1800 Filistinli hayatta kaldı. Hem İsrail tarafı hem Gazze kısa süreliğine de olsa nefes aldı. Ama asıl soru şu, kalıcı ateşkes sağlanacak mı?

Umut verici bir hava yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ona işaret etti. ”Netanyahu yönetiminden gelen açıklamalar, insani aranın kalıcı ateşkese tahvil edilmesi yönündeki umutlarımızı azaltmaktadır” dedi.

İsrail konusunda kilit ülke ABD. En etkili lider ise Biden. ABD isterse bunu başarır. Ama istemezse bilin ki katliamın devamından yanalar demektir.

GAZZE’NİN STATÜSÜ

Bir yandan kalıcı ateşkesin sağlanması, diğer yandan ise savaştan sonra Gazze’nin statüsü konuşuluyor. Masa kuruluyor. Burada ABD’nin tezleri ile İsrail’in planlarının çatıştığı söyleniyor. Ama bir de Türkiye’nin öncülüğünde bölge ülkelerinin planı var. Erdoğan bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde olacak. Savaş sonrası Gazze’nin statüsü de görüşülecek gündem maddeleri arasında.

MASADA OLMALI

Bölge ülkeleri olarak Mısır, Ürdün ve Türkiye’nin o masada olması gerekiyor. Çağlayangil’in dediği gibi, “Ortadoğu’da bir yemeğe davetliyseniz ve davet listesinde adınız yoksa bir de menüye bakın, muhtemelen menü sizsizinizdir”.

1-Gazze’yi Gazzeliler yönetmeli.

2-Hamas’ın içinde olmadığı hiçbir formülün Gazze’de başarı şansı yok.

3- Artık öncelikli gündem maddesi Filistin devletinin kurulması olmalı. İki devletli çözüm olmadan bu kan durmaz.

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor