• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Mattis: Türkiye ile Menbiç´i konuştuk, ama detaylarını kamuoyuna açıklayamam

Mattis: Türkiye ile Menbiç´i konuştuk, ama detaylarını kamuoyuna açıklayamam

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye ile Menbiç konusunu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuna açıklamanın uygun olmayacağını söyledi.

 

Ankara´nın Afrin´de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı´nı Menbiç´e genişletme kararlılığına ilişkin görüşmeler yürütüldüğünü ABD Savunma Bakanı Jim Mattis doğruladı. AA´ya göre Mattis, ´Türkiye ile Menbiç konusunu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuyla paylaşmanın uygun olmayacağına´ dair bir açıklama yaptı. 

´MENBİÇ´TE VARIZ, KAYIP İSTEMİYORUZ´

Öncesinde Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, koalisyon olarak varlık gösterdikleri, devriye görevleri yürüttükleri, görünür oldukları Menbiç´te IŞİD´e karşı sağladıkları kazanımlarda kayıplar yaşamayı hiç istemediklerini söyledi.

´HERKESE UYAN ÇÖZÜM İÇİN HER DÜZEYDE SÜREKLİ GÖRÜŞME´

ABD´nin Arapça yayın yapan Al Hurra kanalına konuşan Pahon,Türkiye´nin Suriye´yle alakalı ´meşru´ güvenlik kaygılarınının, sınırlarını güvenceye alma yönündeki ihtiyaçlarının farkında olduklarını, ama IŞİD üzerindeki baskının da gevşetilmemesi gerektiğini belirtip şöyle devam etti: ´´Burada ileriye dönük bir yol bulma konusunda Türk hükümetiyle görüşmelerimizde başarılı oluyoruz. IŞİD´e karşı savaşa odaklanmış durumdayız. Menbiç´te IŞİD´e karşı sağladığımız kazanımlarda kayıp yaşamayı hiç istemeyiz. Herkese uyan bir çözüm bulmak için her düzeylerde Türk hükümetiyle görüşmelerimizi devam ettiriyoruz.´´ 

´KISMEN DSG OLAN MENBİÇ ASKERİ KONSEYİ TEK MUHATABIMIZ´

Tek muhataplarının Menbiç Askeri Konseyi olduğunu, yüzde 60´ı Araplardan, yüzde 40´ı Kürtlerden oluşan konseye eğitim ve danışmanlık sağladıklarını anlatan Pahon, bu konseyin Demokratik Suriye Güçleri´nden (DSG) bazı unsurları içerdiğini kabul etti. Menbiç Sivil Konseyi ve Menbiç İç Güvenlik Güçleri ile resmi askeri ilişkilerinin bulunmadığını, ancak aralarında açık iletişim hatlarına sahip olduklarını belirtti.

´İLAVE İHTİLAF YARATMAYALIM´

´´Buradaki tehlike şu; zaten çok karmaşık bir savaş bölgesi olan Suriye´de ilave ihtilaflar yaratmak, IŞİD´i yenilgiye uğratmaya dönük savaştan dikkatleri dağıtır. IŞİD´i fiziksel yenilgiye uğratmanın eşiğine gelmişken, onların kendilerini tekrar toparlamasına izin veremeyiz´´ diyen Pahon şöyle devam etti: ´´İleriye dönük müzakere edilmiş bir çeşit çözüm bulmak için hem burada Savunma Bakanlığı, hem de Dışişleri Bakanlığı ve ABD hükümetinin tüm katmanlarında Türk muhataplarımızla aktif temas yürütüyoruz.´´ 

´AFRİN´DEKİ DURUMDAN ÇOK ENDİŞELİYİZ´

Afrin´de faaliyet gösteren Kürt güçlerinin koalisyonun desteklediği güçler olmadığını belirten Pentagon Sözcüsü, ama Afrin´deki durumdan çok endişe duyduklarını ifade etti, mültecilerin ve sivil kayıpların sayısında artış riskine dikkat çekti.

´YUMUŞATIN, SINIRLANDIRIN´ MESAJI

´´Dolayısıyla bu gerilimin yumuşatılması, operasyonların boyutunun sınırlandırılması konusunda tüm düzeylerde Türk muhataplarımızla görüşme halindeyiz´´ diyen Pahon şunları söyledi: ´Sahadaki danışmanlarımız Demokratik Suriye Güçleri´ne (DSG) sağladığımız teçhizatı denetliyor ve DSG birimlerinin gözlerini IŞİD´e karşı savaştan ayırdığını görürsek bu desteği geri çekmeyi değerlendireceğiz. Bu konuyu her bir vaka bazında ele alıyoruz.´´

 



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor