Tarih: 22.09.2014 13:23

Maven Mars`a ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen Maven uzay aracı, toplam 711 milyon kilometre yol kat etti. Mars Atmosphere and Volatile Evolution (Maven) adı verilen uzay aracı ABD`nin Cape Canaveral Üssü`nden bir Atlas 5 roketiyle uzaya fırlatılmıştı. Misyon, yaklaşık yarım milyar euroya mal oldu.

11 metre boyundaki Maven uzay aracı, Mars atmosferinde incelemelerde bulunacak. Bir zamanlar Dünya`ya benzer bir atmosferi olduğu sanılan Mars`ın şimdiki durumuna gelmesine geçmişte hangi olayın neden olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak.

Mars`ı inceleyen araçlar artıyor

Mars yörüngesinde görev yapan 3 aktif uzay aracına katılacak Maven, yüzeydeki Curiosity ve Opportunity isimli gezginci robotlarla Dünya arasındaki iletişim sistemlerine destek görevi yapacak.

Mars yörüngesinde aktif olarak çalışan 3 uzay aracı, NASA`ya ait Mars Yörünge Kaşifi ve Mars Odyssey ile Avrupa Uzay Ajansı`na (ESA) ait Mars Express uydularından oluşuyor.

NASA ve ESA`nın Mars`ı inceleyen araçlarına bu ay içinde Hindistan`ın bir aracı da katılacak. Hindistan`ın aracı Kızıl Gezegen`i görüntüleyecek ve çeşitli incelemelerde bulunacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —