May´in pimini çektiği Brexit anlaşması elinde patlayabilir

May´in pimini çektiği Brexit anlaşması elinde patlayabilir

Avrupa Birliği´nden çıkış (Brexit) anlaşmasına bakanlar kurulundan onay almasına karşın, kabineden istifa dalgasıyla karşılaşan İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoda da alay konusu oldu. Kendi partisinden güvensizlikoylaması ta

 

AB ile vardığı Brexit anlaşması taslağını bakanlar kuruluna kabul ettirmesinin ardından 2 bakan ve 3 bakan yardımcısının istifasıyla karşılaşan İngiltere Başbakanı Theresa May´in başının üzerindeki kara bulutlar büyüyor. 

Anlaşma İngiltere´yi süresiz şekilde AB´nin yörüngesine hapsedip AB içinde söz hakkı vermeyen maddeleri olduğu için hem Brexit hem de AB´de kalma yanlılarının şimşeklerini çekerken, May, iktidardaki Muhafazakar Parti´de çalan isyan çanlarının eşliğinde parlamentonun karşısına geçti. 

Başbakan, vardığı anlaşmanın, ´İngiltere´nin AB´den doğru düzgün ve sorunsuz şekilde ayrılmasını sağlayacağından´ söz edince, milletvekillerinin kahkahalarıyla karşılandı.

AB ile nihai anlaşmaya vardığında tekrar parlamentoya geleceğini ve ulusal çıkarlar adına milletvekillerinin onayını isteyeceğini belirten May, AB´den hiçbir anlaşmaya varmadan çıkmak veya Brexit´in hiç gerçekleşmemesi riskine girmektense kendisinin vardığı anlaşmanın tercih edilmesini tavsiye etti. 

 
Anamuhalefetteki İşçi Partisi´nin lideri Jeremy Corbyn ise May´in baştan savma bir anlaşmayla işleri yüzüne gözüne bulaştırdığını, taslağın bizzat başbakanın kırmızı çizgilerini ihlal ettiğini ve kendilerinin 6 maddeli sınavını da geçemediğini söyledi. 

Anlaşma taslağında geçiş sürecinin  ´20XX´ tarihine dek uzatılmış gözüktüğüne dikkat çeken Corbyn, 'Bu, 2099´a dek süreceği anlamına mı geliyor' diye dalga geçti.

Kimsenin onayını alamayan bu ´yarı pişmiş´ anlaşmanın hükümet tarafından geri çekilmesi gerektiğini belirten İşçi Partisi lideri, hükümetin kaos içinde olduğunun altını çizdi. 

Anlaşmayı suda boğulup yüzen bir cesete benzeten İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Ian Blackford, May´in AB´den kotrolü geri almaktan söz ettiğini, ama kendi kabinesini bile kontrol edemediğini dile getirdi.

May´in azınlık hükümetine dışardan destek veren Kuzey İrlanda´nın Protestan partisi DUP´un liderlerinden Nigel Dodds, başbakanı Kuzey İrlanda ile ilgili sözlerini tutmamak ve Birleşik Krallık´ı parçalayan bir palnı desteklemekle suçladı. Dodds, May´in tutmadığı vaatleri burada tek tek sıralamayacağını, nasılsa kimseyi dinlemediğini dile getirdi.

Muhafazakar Parti´nin ´sert Brexit´ yanlısı vekillerinden Jacob Rees-Mogg, May´e söyledikleriyle yaptıklarının artık birbirini tutmadığı eleştirisini getirdi. Rees-Mogg, partisinin liderine karşı güvensizlik oylaması süreci başlatacağını duyurdu. Muhafazakar Parti´nin AB karşıtı kanadının lideri olan Rees-Mogg, güvensizlik oylaması talep eden mektubunu teslim edeceğini söylerken gözler kendisini takip edecek çıkıp çıkmayacağına çevrildi. Muhafazakar Parti´den 48 vekil mektup yazarsa güvensizlik oylamasına gidilebilir. 315 Muhafazakar vekilden 158´inin aleyhte oy kullanması halinde May devrilir.

 

Parlamentodaki soru-cevap seansında kahkahalarla karşılanan 'Bir dahaki seçim ne zaman' sorusunu, May´in '2020' diye yanıtlaması üzerine milletvekilleri yine makaraları koyverdi.



ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Erzincanlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ERSİAD) ev sahipliğinde "Türkiye Yüzyılında Erzincanlı İş İnsanlarının Misyonu" konulu programın Konuğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan oldu.

Türkiye

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Yükleniyor