• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

May´in pimini çektiği Brexit anlaşması elinde patlayabilir

May´in pimini çektiği Brexit anlaşması elinde patlayabilir

Avrupa Birliği´nden çıkış (Brexit) anlaşmasına bakanlar kurulundan onay almasına karşın, kabineden istifa dalgasıyla karşılaşan İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoda da alay konusu oldu. Kendi partisinden güvensizlikoylaması ta

 

AB ile vardığı Brexit anlaşması taslağını bakanlar kuruluna kabul ettirmesinin ardından 2 bakan ve 3 bakan yardımcısının istifasıyla karşılaşan İngiltere Başbakanı Theresa May´in başının üzerindeki kara bulutlar büyüyor. 

Anlaşma İngiltere´yi süresiz şekilde AB´nin yörüngesine hapsedip AB içinde söz hakkı vermeyen maddeleri olduğu için hem Brexit hem de AB´de kalma yanlılarının şimşeklerini çekerken, May, iktidardaki Muhafazakar Parti´de çalan isyan çanlarının eşliğinde parlamentonun karşısına geçti. 

Başbakan, vardığı anlaşmanın, ´İngiltere´nin AB´den doğru düzgün ve sorunsuz şekilde ayrılmasını sağlayacağından´ söz edince, milletvekillerinin kahkahalarıyla karşılandı.

AB ile nihai anlaşmaya vardığında tekrar parlamentoya geleceğini ve ulusal çıkarlar adına milletvekillerinin onayını isteyeceğini belirten May, AB´den hiçbir anlaşmaya varmadan çıkmak veya Brexit´in hiç gerçekleşmemesi riskine girmektense kendisinin vardığı anlaşmanın tercih edilmesini tavsiye etti. 

 
Anamuhalefetteki İşçi Partisi´nin lideri Jeremy Corbyn ise May´in baştan savma bir anlaşmayla işleri yüzüne gözüne bulaştırdığını, taslağın bizzat başbakanın kırmızı çizgilerini ihlal ettiğini ve kendilerinin 6 maddeli sınavını da geçemediğini söyledi. 

Anlaşma taslağında geçiş sürecinin  ´20XX´ tarihine dek uzatılmış gözüktüğüne dikkat çeken Corbyn, 'Bu, 2099´a dek süreceği anlamına mı geliyor' diye dalga geçti.

Kimsenin onayını alamayan bu ´yarı pişmiş´ anlaşmanın hükümet tarafından geri çekilmesi gerektiğini belirten İşçi Partisi lideri, hükümetin kaos içinde olduğunun altını çizdi. 

Anlaşmayı suda boğulup yüzen bir cesete benzeten İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Ian Blackford, May´in AB´den kotrolü geri almaktan söz ettiğini, ama kendi kabinesini bile kontrol edemediğini dile getirdi.

May´in azınlık hükümetine dışardan destek veren Kuzey İrlanda´nın Protestan partisi DUP´un liderlerinden Nigel Dodds, başbakanı Kuzey İrlanda ile ilgili sözlerini tutmamak ve Birleşik Krallık´ı parçalayan bir palnı desteklemekle suçladı. Dodds, May´in tutmadığı vaatleri burada tek tek sıralamayacağını, nasılsa kimseyi dinlemediğini dile getirdi.

Muhafazakar Parti´nin ´sert Brexit´ yanlısı vekillerinden Jacob Rees-Mogg, May´e söyledikleriyle yaptıklarının artık birbirini tutmadığı eleştirisini getirdi. Rees-Mogg, partisinin liderine karşı güvensizlik oylaması süreci başlatacağını duyurdu. Muhafazakar Parti´nin AB karşıtı kanadının lideri olan Rees-Mogg, güvensizlik oylaması talep eden mektubunu teslim edeceğini söylerken gözler kendisini takip edecek çıkıp çıkmayacağına çevrildi. Muhafazakar Parti´den 48 vekil mektup yazarsa güvensizlik oylamasına gidilebilir. 315 Muhafazakar vekilden 158´inin aleyhte oy kullanması halinde May devrilir.

 

Parlamentodaki soru-cevap seansında kahkahalarla karşılanan 'Bir dahaki seçim ne zaman' sorusunu, May´in '2020' diye yanıtlaması üzerine milletvekilleri yine makaraları koyverdi.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor