Tarih: 16.12.2014 17:12

Medya Baskısının İlişkilere Zararı

Facebook Twitter Linked-in

Andrew Rettman

AB ve ABD, Türkiye`yi, özgür basına karşı son hamlesinin ilişkilere zarar vereceği konusunda uyardı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn pazar günü (14 Aralık) 'Operasyon Türkiye`nin bir parçası olmak istediği Avrupa`nın değer ve standartlarına ters düşmektedir.' ifadelerini kullandılar.

Türkiye, genişleme görüşmelerinde yeni bölümler açmak isterken 'Katılım yönündeki herhangi bir adım, hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam anlamıyla riayet edilmesine bağlıdır.' açıklamasında bulundular.

Ayrıca söz konusu hamlenin Ankara`yı ziyaret etmelerinden 'birkaç gün sonra' gerçekleştiğine işaret ettiler ve pazartesi günü Brüksel`de buluşan AB Dışişleri Bakanlarının buna nasıl bir tepki gösterileceğini ele alacaklarını eklediler.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius pazartesi günü attığı tweette, 'Türkiye medya özgürlüğüne saygı göstermelidir.' yazdı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 'Türkiye`nin dostu ve müttefiki olarak Türk makamlarına eylemlerinin, temel değerleri ve Türkiye`nin demokratik temellerini ihlal etmemesini temin etmeleri çağrısında bulunuyoruz.' dedi.

Gözaltılar

Söz konusu eleştiriler, Türkiye`de polisin muhalif 'Gülenci' hareketle bağlantılı oldukları belirtilen 30 gazeteci ve polis memurunu gözaltına almasının ardından geldi.

Yöneltilen suçlamalar arasında devleti yıkma, sahtecilik ve iftira yer alıyor.

Gözaltılar, Meclisin polisin 'makul şüphe' gerekçesiyle insanları gözaltına almasına imkân veren yeni bir yasayı geçirmesinin ardından geldi.

Ayrıca Erdoğan`ın ABD`de sürgünde bulunan Müslüman din adamı Fethullah Gülen ile bağlantılı yetkililerin Cumhurbaşkanı’nın ailesi ve yakın çevresindeki yolsuzlukla ilgili bilgi sızdırdığını söylediği 17 Aralık skandalının birinci yıl dönümünün arifesine rastladı. Gülenci hareket ise bu iddiaları hiç kabul etmedi.

Pazar günkü gözaltılar, aynı zamanda New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Brüksel`deki Avrupa Gazeteciler Federasyonu gibi önde gelen STK`ların da söz konusu gelişmeden duydukları rahatsızlığı ifade etmelerine yol açtı.

Ankara, hâlen AB`nin en fazla yabancı delegasyonuna ev sahipliği yapıyor olsa da her iki tarafta çok az kişi, genişleme görüşmelerinin Türkiye`nin AB`ye katılmasıyla sonuçlanacağına inanıyor.(Belçika, EU Observer - 15 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —