Tarih: 27.01.2017 15:07

Meksika - ABD arasındaki 'duvar' gerilimi tırmanıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump´ın Meksika sınırına örülecek duvarın maliyetini karşılamak için bu ülkeden ithal edilecek ürünlere yüzde 20 ek vergi koyma planı, iki ülke arasındaki diplomatik gerilimi tırmandırdı.

Trump´ın duvar projesini hayata geçirmek için gerekli kararnameyi imzalamasının ardından Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto Washington ziyaretini iptal etmiş ve Meksika´nın duvarla ilgili herhangi bir ödeme yapmayacağını söylemişti. 

Son gelişmeleri değerlendiren Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, ek verginin Amerikalı tüketiciye yansıyacağını belirtti:
“Amerika´ya ithal edilecek Meksika mallarına vergi koymak duvarın masrafını Meksika´ya ödetmez. Bunun bedelini Amerikalı tüketiciler öder. Çünkü burada, Birleşik Devletler´de avokado, bulaşık – çamaşır makinesi, televizyon gibi birçok ürünü almak isteyen Amerikalı aileler daha fazla ödeyecek..”

Trump´ın seçim vaatleri arasında başı çeken duvar projesinin yaklaşık 25 milyar Dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Meksika, ihracatının yaklaşık yüzde 80´ini ABD´ye yapıyor.

İki ülke arasındaki ticaretin artırılması için geçtiğimiz yıl Obama yönetiminde iki sınır kapısı daha faaliyete geçirilmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —