• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Meksika-Türkiye İlişkileri Güçleniyor

Meksika-Türkiye İlişkileri Güçleniyor

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Meksika başkentine yaptığı ziyaret çerçevesinde, Meksika ve Türkiye hükûmetleri, bazı iş birliği anlaşmaları imzaladı. Ayrıca 2014`ten beri müzakere ettikleri Serbest Ticaret Anlaşması`nı

La Vanguardia

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Meksika başkentine yaptığı ziyaret çerçevesinde, Meksika ve Türkiye hükûmetleri, bazı iş birliği anlaşmaları imzaladı. Ayrıca 2014`ten beri müzakere ettikleri Serbest Ticaret Anlaşması`nı bu yıl somutlaştırmayı teyit ettiler.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto`nun yaptığı açıklamaya göre Erdoğan`ın Meksika ziyareti, 2013 yılı sonlarında iki ülkenin, 'aralarındaki ilişkiyi artırmaya” yönelik Türkiye’de aldığı kararı güçlendiriyor.

İki ülke arasındaki ilişkiyi sıkılaştırmak için ortak bir deklarasyon imzalandı ve yatırım, dış ilişkiler, turizm ve antropoloji konularında anlaşmaya varıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Ulusal Sarayı’nda Peña Nieto`yla yaptığı görüşme sonrasında, 'Gelecekte hangi yolu takip etmemiz gerektiğini yüz yüze konuştuk.' dedi.

Yaptıkları basın açıklamasında yöneticiler, 'olabildiğince hızlı bir şekilde' ekonomik ilişkilerini artırmak için 2014 yılının ortalarından beri müzakere ettikleri Serbest Ticaret Anlaşması`nı 2015`te somutlaştırmayı umduklarını söyledi.

Peña Nieto, 'Üç tur görüşme yapıldı ve bu yıl da dördüncü görüşme yapılacak. Bu görüşmede de söz konusu anlaşmayı somutlaştırmayı umuyoruz ve istiyoruz.' dedi ve 2013`te Türkiye`ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Erdoğan`la müzakere etmeyi kararlaştırdığı Serbest Ticaret Anlaşması`nın geçen yıl 888 milyon dolara yükselen ikili 'ticareti artıracağını' vurguladı.

Diğer yandan Erdoğan, Türkiye`nin amacının, Kolombiya, Şili, Meksika ve Peru`dan oluşan tüm Pasifik Birliği ülkeleriyle ticari anlaşmalar imzalamak olduğunu söyledi.

Peña Nieto da 'Dünyanın en önemli altıncı turizm ülkesi olan Türkiye`nin turizm deneyiminden faydalanmaya da karar verdik.' dedi.

Konuya ilişkin olarak Türk Cumhurbaşkanı da Peña Nieto`dan, vatandaşların serbest dolaşımını kolaylaştırmak için vizenin kaldırılmasını istediğini söyledi.

İki ülke, bilimsel ve teknik projeleri yürütmek, finanse etmek ve Türkiye`nin başkentinde Mayalar hakkında bir sergi açmak amacıyla ortak bir fon oluşturmayı kararlaştırdı.

Türkiye, Meksika`nın 47. ticaret ortağı ve Avrupa ülkeleri arasında Meksika`ya doğrudan yatırım yapan üçüncü ülke.

Türkiye`nin Meksika`ya yatırımlarının büyük bir bölümü Meksika Devleti, Guanajuato, Quintana Roo, Nayarit ve Nuevo Leon`da bulunuyor.(İspanya , La Vanguardia - 13 Şubat 2015)

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor