Merkel Şubat´ta Türkiye´ye Gidiyor

Merkel Şubat´ta Türkiye´ye Gidiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki şubat ayının başında Ankara´ya çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki şubat ayının başında Ankara´ya çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Berlin´deki diplomatik kaynaklar tarafından doğrulanan habere göre, neredeyse tam bir yıl sonra yeniden Türkiye´ye gidecek olan Merkel´in ziyaret gündeminde bölgesel ve ikili konular ağırlıklı yer tutacak.

Merkel´in Ankara´da ne kadar kalacağı daha netleşmezken, program kapsamında Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesi, ardından Merkel ile Yıldırım´ın başkanlığında heyetlerarası görüşmeler yapılması öngörülüyor. Merkel´in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Kaynaklar, görüşmelerde sığınmacı krizinin yanısıra, Suriye´deki gelişmeler, Türkiye´nin AB süreci ve Kıbrıs konularında da değerlendirmelerde bulunacağını tahmin ediyor.

Görüşmelerde gündeme gelmesi beklenen konular arasında terörle mücadele de bulunuyor. Bu konu iki tarafın son buluşmalarında da gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım son aylarda Almanya´yı özellikle Fethullahçı ve PKK yanlısı çevrelere ve teröristlere karşı yeterince mücadele vermemekle suçladı. Berlin ise, terörle mücadelede üzerine düşeni yaptığını savunan açıklamalarda bulundu. Merkel´in ziyaretine paralel, Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber başkanlığındaki üst düzey heyetin Ankara´daki temaslarında, terörle mücadele iş birliğinin güçlendirilmesine dönük adımların ele alınması bekleniyor.

Maassen:“Türk istihbarat birimleri Almanya´daki Türkler üzerinde etki kurmaya çalışıyor“

Son olarak Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, Türk istihbarat birimlerinin, Almanya´daki Türkler üzerinde etki kurmaya çalıştığını ve Almanya´nın bundan büyük endişe duyduğunu açıkladı. Maassen,“Alman çıkarlarına karşı istihbarat faaliyeti niteliğinde operasyonların yürütülmesi gibi bir durumu kabul edemeyiz“ şeklinde konuştu. Alman yetkililer, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli bazı imamların Fethullaçılar hakkında Ankara´ya bilgi notları gönderdiğinin anlaşılması sonrasında soruşturma başlatmıştı. DİTİB, Diyanet İşleri´nden Almanya‘daki imamlara herhangi bir casusluk talimatı gelmediğini, ancak bazı imamların bu yönde çalışmalarından dolayı üzgün olduklarını açıklamıştı.

Sığınmacılara ilişkin AB´nin Türkiye ile imzaladığı anlaşmanın da Merkel´in Ankara ziyaretinde geniş bir şekilde ele alınması bekleniyor. Berlin‘deki diplomatik kaynaklar, Başbakan Merkel‘in Türkiye ile gerilimin tırmanmasını arzu etmediğini belirtirken, görüş ayrılıklarını ikili temaslarda ele almak, diyaloğu sürdürmek istediğini vurguluyorlar. Merkel, 2015 sonbaharında sığınmacı krizinin doruk noktasında, Türkiye ile masaya oturarak sığınmacı anlaşmasının imzalanmasına ön ayak olmuş, o dönemde altı ay içinde beş kez Türkiye´yi ziyaret etmişti. 19 Aralık´ta düzenlenen, 12 kişinin hayatını kaybettiği Berlin Noel pazarı saldırısı, Merkel´in sığınmacı politikasının sorgulanmasına yol açmıştı. Almanya´nın 2015 sonrasında yaklaşık bir milyon sığınmacıyı kabul etmesi ülkede var olan aşırı sağcı kesimi daha da güçlendirirken, Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde adaylığını tekrar açıklayan Merkel, hemen her fırsatta insan kaçakçılığının önlenmesi ve sığınmacı sayısının azaltılmasıkonusunda Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmaya alternatif görmediğini dile getiriyor.

Öte yandan Merkel´in ziyaretinden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın 7-8 Temmuz 2017´de Hamburg´daki G20 Zirvesi´ne katılmak üzere Almanya´ya geleceği belirtiliyor. 1 Aralık 2016´da G-20 dönem başkanlığını Çin´den devralan Almanya, dönem başkanlığını Kasım sonuna kadar yürütecek.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor