Tarih: 10.10.2016 15:09

Merkel ´yeni sığınmacı anlaşması´ için Afrika´ya gitti

Facebook Twitter Linked-in

 

Ankara ile Brüksel arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının ardından Avrupa´ya Ege Denizi üzerinden geçişlerin azalması, insan kaçakçılarının rotayı Akdeniz´e çevirmesine neden olmuştu. Hürriyet´ten Celal Özcan´ın haberine göre, bu durumun önüne geçmek isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye imzalanan anlaşmanın bir benzerini Afrika ülkeleri yapmak için harekete geçti.

Merkel´in Mali, Nijerya ve Etiyopya´yı kapsayan Afrika temaslarında gündemi, göç ve güvenlik olacak. Zira Afrika´dan Avrupa´ya geçmek isteyen sığınmacılar Nijerya´yı ‘transit ülke´ olarak kullanıyor. Yılda 150 bin mülteci Nijerya üzerinden Avrupa´ya geçiyor.

Öte yandan Afrika´nın nüfusunun gelecek 30 yılda bugünkünün iki katına çıkacağı ve bunun Avrupa´ya göçü arttıracağı öngörüleri de Merkel´in bu anlaşma için adım atmasının bir diğer nedeni.

AB MERKEL´İN PLANINA KARŞI

Afrika seyahati öncesinde, “Türkiye ile yaptığımız benzeri bir sözleşmeyi başta Mısır olmak üzere Afrika ülkeleriyle de yapmamız gerekir. İnsanlar Avrupa´ya geliyor. Biz bu sorunu görmezden gelerek, içimize kapanarak çözemeyiz. Ben gerçekçiyim” açıklaması yapan Merkel, ziyaretinin gündemini de açıklamıştı.

Ancak Merkel´in tüm ısrarlarına rağmen, AB, Türkiye´yle yapılan anlaşmanın bir benzeri Afrika´yla yapılamayacağı görüşünde. AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Afrika ülkeleriyle Türkiye benzeri bir sözleşme talebinin ters tepki yarattığı uyarısında bulundu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —