Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, Fener Rum Patriği Bartholomeos´un Türk hükümetinin Ayasofya´yla ilgili kararını etkileme gücüne sahip olduğu ancak bunu kullanmadığı yönündeki görüşlere katılmadığını söyledi.
Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, Ayasofya´nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin yorumda bulundu.
Hilarion, yaptığı açıklamada 'Bazıları, Bartholomeos´un Ayasofya´yı camiye dönüştürülmesini engelleme imkanına sahip olduğunu ancak bunu kullanmadığını söylüyor. Bunu kabul edemem. Bartholomeos, Heybeliada´daki ruhban okulunun açılmasını yıllardır sağlayamadığı gibi bunu da engelleyemezdi. Türk hükümeti, Bartholomeos´u görmezden geliyor' dedi.
Hilarion, ´Ayasoyfa´nın camiye dönüştürülmesi Bartholomeos´un suçu, Tanrı onu Ortodoks Kilisesi´ni böldüğü için cezalandırdı´ şeklindeki görüşü de yorumladı.
Bu görüşü de kesinlikle kabul edemeyeceğinin altını çizen Hilarion sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ayasofya´nın camiye dönüştürülmesi, tüm Hristiyan dünyasına vurulan bir darbedir. Dünya Ortodokslarının bunu bölünmüş bir şekilde karşılaması elbette bizi üzüyor. Dışarıdan aldığımız darbeler yetmezmiş gibi içeriden de kendimize darbe vuruyoruz. Bu son derece üzücü.'
İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos 'Ayasofya´nın camiye dönüştürülmesi, dünyada milyonlarca Hıristiyanı, İslam´a karşı çevirecektir. Oysa istenen şey birliktir' demişti.
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeStaj Programı Başladı
TürkiyeTürk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetine Katıldı.
Türkiye