• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Miçotakis, Biden´dan yardım istedi! Mavi Vatan haritasıyla Türkiye´yi şikayet etti

Miçotakis, Biden´dan yardım istedi! Mavi Vatan haritasıyla Türkiye´yi şikayet etti

ABD´ye resmi ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis´in ABD ziyaretine ‘Türkiye´ damgasını vurdu. Miçotakis, Türkiye´yi ‘Mavi Vatan´ haritasını göstererek Biden´a şikâyet etti, ABD Kongresi´nden dolaylı bi

Miçotakis, Biden´dan yardım istedi! Mavi Vatan haritasıyla Türkiye´yi şikayet etti

ABD´ye resmi ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis´in ABD ziyaretine ‘Türkiye´ damgasını vurdu. Miçotakis, Türkiye´yi ‘Mavi Vatan´ haritasını göstererek Biden´a şikâyet etti, ABD Kongresi´nden dolaylı biçimde Ankara´nın F-16 talebine onay vermemesini istedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Beyaz Saray´da Yunan bayraklı kravat takarak kendisini ağırlayan ABD Başkanı Joe Biden´a ‘Mavi Vatan´ haritasını göstererek, Türkiye´yi şikâyet etti. Ayrıca ABD´den 20-24 adet F-35 tipi savaş uçağı satın alımına da talip oldu. Biden, askeri üsler dahil ABD´nin her isteğini yerine getiren Yunanistan´ın Başbakanı Miçotakis´i çok sıcak karşıladı. Hatta konuşmasında “Kıbrıs´ta iki ayrı devlete dayalı bir çözümü kimse kabul etmeyecek” diyen Miçotakis´i alkışladı.

/resimler/2022-5/18/1008153833026.jpg

ANKARA´YI SUÇLADI

Hürriyet´ten Yorgo Kırbaki´nin haberine göre, Yunan hükümet kaynakları, Miçotakis´in Biden ile görüşmesinde, Türk savaş uçaklarının Ege´deki uçuşlarından ve özellikle adalar üzerinden “üst uçuşlar”dan şikâyet ederek, Beyaz Saray´a beraberinde getirttiği, Türkiye´nin çevresini saran denizlerde ‘yetki alanı´ ilan edilmesiyle ilgili “Mavi Vatan” doktrinini konu alan haritayı ABD Başkanı´na gösterdiğini söylediler. Buna göre, Yunan Başbakanı, Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de güvenliği tehlikeye attığını da iddia etti. Miçotakis, Biden ile görüşmesinden sonra, Yunanistan´ın 1821´de Osmanlı´ya karşı isyanın 201´inci yılı nedeniyle düzelenlenen davet sırasındaki konuşmasında “Komşularımızla anlaşmazlıkların barışçı şekilde çözümünden yanayız. Ancak, egemenliğimize ve egemenlik haklarımıza yönelik herhangi bir ihlali de kabul etmeyeceğiz” dedi.

F-35 UÇAĞI İSTEDİ

Miçotakis konuşmasında, 2030´dan önce bir filo (20-24 adet )F -35 savaş uçağı satın almaya talip olduklarını da açıkladı. Yunanistan´ın önümüzdeki dönemde ABD´ye göndereceği resmi bir mektupla F-35´ler için düğmeye basması, Yunan talebine cevabın ise 18-24 ay sürecek müzakerelerden sonra verilmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, F-35´lerin üretici Lockheed Martin firmasının, uçakların bazı parçaların imalatı için Yunan Havacılık Sanayisi´ne (EAV) yatırım yapma niyetinde olduğu da iddia edildi.

/resimler/2022-5/18/1008542316162.jpg

BIDEN´DAN KIBRIS ALKIŞI

Kiriakos Miçotakis, Beyaz Saray´da düzenlenen davet sırasında, Kıbrıs konusunda BM kararları temelinde müzakerelerin yeniden başlaması için Biden´ın ağırlığını koymasını isteyerek “İki ayrı develete dayalı çözümü kimse kabul etmeyecek” şeklinde konuştu. Biden, alkışladı.

KONGRE´DE F-16 MESAJI

Dün ABD Kongresi´nde bir konuşma yapan Miçotakis, dolaylı biçimde Türkiye´nin F-16 uçakları ile ilgili taleplerinin kabul edilmemesini istedi. Kıbrıs´ta iki devletli çözümün kabul edilemeyeceği savını yineleyen Miçotakis, Türkiye´yi kast ederek “Meskun adalar üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz” şeklinde konuştu. Miçotakis hemen sonra “Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO´nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum” diye ekledi.

Kongre´ye hitabı sırasında defalarca ayakta alkışlanan Miçotakis, “Ben Yunan parlamentosunda bu kadar alkış almıyorum” esprisi yaptı. Yunan kaynaklar “Kongre´de rüzgâr Yunanistan´dan yana yorumunda” bulundu.

 

 



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor