10000,70%1,11
35,32% 0,00
36,46% -0,02
3032,03% 0,20
4888,06% 0,02
Geçtiğimiz perşembe günü Millî Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi'nin ilk sac kesiminin yapıldığı duyuruldu. Tam da Türkiye'nin ilk bütünleşik hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe'nin devreye girdiği bir dönemde hava savunma muhribi ve milli uçak gemisinin sac kesimlerinin yapılması ülkemizin sadece savunmasında değil aynı zamanda bölge jeopolitiğinde milli çıkarlarımızın korunması ve milli hedeflerimizin gerçekleştirilmesi bakımından muazzam bir gelişmedir.
YERLİ VE MİLLİ UÇAK GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ
285 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde olması planlanan yeni uçak gemimiz 60 bin ton ağırlığıyla yakıt almadan tek seferde yaklaşık 20 bin kilometre menzile gidebilecek. Ortalama sürati saatte 25 kilometre olan devasa gemi istenirse 45 kilometre hıza da çıkabilecek. Ayrıca MUGEM'e savunma kabiliyetleri için içinde muhtemelen Atmaca, Hisar ve Siper füzelerinin bulunacağı 32 hücreli (2016) MİDLAS Dikey Atım Sistemi ve 4 adet GÖKDENİZ Yakın Savunma Silah Sistemi (CIWS) konuşlandırılacak. 7 adet ASELSAN 25mm STOP (Stabilize Top Sistemi) Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ise asimetrik tehditlere karşı yakın mesafede koruma sağlayacak. MUGEM'de; ikisi iniş, biri kalkış için tasarlanmış üç pist yer alıyor. Kalkış pistlerinden uçakların yeterli hızda fırlatılabilmesi için Türk mühendisleri tarafından geliştirilen katapult sistemi ve iniş pistinde ise inen uçakların durmalarını sağlayacak kısa adı STOBAR olan kısa iniş ve bariyer durdurmalı iniş sistemi olacak. MUGEM, 50 kadar insanlı ve insansız hava aracını taşıyacak. Hava araçları arasında HÜRJET'in deniz versiyonu, ANKA-3 ve BAYKAR-Kızılelma İnsansız Savaş Uçakları, TB3 SİHA ve tamamlandığında milli savaş uçağımızın üçüncü versiyonu olan KAAN-III olacak. Yaklaşık 800 mürettebatın görev yapacağı MUGEM'i 4 adet gaz türbin makine hareket ettirecek.
DEĞİŞECEK DENGELER VE KURULACAK YENİ DENKLEMLER
MUGEM'le meydana gelen gelişmeleri diğer önemli gelişmelerle birlikte okumak gerekir. Türkiye öncelikle hava savunmasına ağırlık vermektedir. Çünkü başta ABD olmak üzere emperyal sömürgeci güçler dünya devletleri üzerindeki küresel hakimiyetlerini öncelikle hava güçleriyle hava baskısı kurarak sağlamaktalar. Bölgemizde bu hava hakimiyeti kırılmadan milli çıkarlarımızı gerçekleştirmek zorlaşır hatta çoğu zaman imkânsız hale gelir. MUGEM'le Türkiye'nin milli çıkarlarını koruma kapasitesi artmıştır. TCG ANADOLU'yu referans alacak olursak MUGEM'in tamamlanma tarihini de tahmin edebiliriz. TCG ANADOLU'nun yapımına 30 Nisan 2016 tarihinde başlandı ve 10 Nisan 2023'te de Deniz Kuvvetlerimize teslim edildi. Yani toplam yedi yıl. Gelişen teknoloji ve Türkiye'nin elde ettiği tecrübeler dikkate alındığında MUGEM'in de aynı süreler içerisinde tamamlanması son derece muhtemel görünüyor. Halen başta Somali, Libya, Katar olmak üzer Ortadoğu ve Afrika'da pek çok ülkede bulunuyoruz. Bu ülkelerin çoğuyla enerji, ticaret ve askeri anlaşmalar imzaladık. Buralarda bizi engellemek isteyen birileri var ve bunlar artık sinsi planlarını uygulama noktasında belki de on kere daha düşünmek zorunda kalacaklar. Çünkü Türkiye'nin eli kolu dünyada her yere ulaşabilmektedir. Artık pistlere bağlı olmayan hava harekatları yapabilme kabiliyetine ulaşmak üzeriyiz ve artık aşılamayacak hava savunma duvarımız var. Ve bu yıl içinde Altay tankımızın seri üretimine başlanacak. Çok yaşa Türkiye'm.