• BIST 100

    10219,59%0,01
  • DOLAR

    32,21% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2427,07% -0,70
  • Ç. ALTIN

    3925,56% -0,46

Minimum Maliyetle Hassas Saldırı

Minimum Maliyetle Hassas Saldırı

Türkiye’nin hassas saldırıya ilgisi, son yıllarda yerli sanayi bu tip kabiliyetleri sağlamada gittikçe daha aktif hâle gelirken iyice arttı. Türkiye, yeni teçhizat ve modernizasyon programları için genelde yılda 3-4 milyar dolar harcıyor. L

Defense News

Türkiye’nin hassas saldırıya ilgisi, son yıllarda yerli sanayi bu tip kabiliyetleri sağlamada gittikçe daha aktif hâle gelirken iyice arttı.

Türk ordusunun doktrin komutanlığından bir yetkili, “Türkiye gibi çok sayıda konvansiyonel ve asimetrik tehditlerle karşı karşıya olan ve aynı zamanda nispeten büyük ve istikrarsız bir coğrafyada yer alan ülkeler, silahlanmaya onlarca milyar dolar harcamıyorsa askerî ve mali olarak iktisatlı olmalı. Türkiye, bu parayı harcayacak kadar zengin olan ülkelerden biri değildir.” dedi.

Bunun, akıllı ve hassas saldırı ihtiyacının altını çizdiğini söyleyen yetkili şöyle devam etti: “Bölgesel yahut küresel emelleri olan diğer birçok ordu gibi Türkiye de bütçe kısıtlamalarımız göz önüne alındığında minimum maliyetle maksimum öldürücülüğü hedefliyor.”

Türkiye, yeni teçhizat ve modernizasyon programları için genelde yılda 3-4 milyar dolar harcıyor.

Londra’daki bir Türkiye uzmanına göre Türkler, birkaç yıl öncesine kadar hassas saldırının kıymetinin farkında değildi.

Uzman, “Kavramın kendisi Türkler için lükstü. Ancak yerli sanayide yeni oluşan güvenle şimdi etkileyici bir şekilde yeni teknolojilere yatırım yapıyorlar. Bunun kendilerine daha iyi ve ucuz bir vuruş için akıllı kabiliyetler sağlamasını umuyorlar.” dedi.

Şubat ayında Türk füze üreticisi Roketsan lazer güdümlü roket sistemi Cirit için Birleşik Arap Emirlikleri`nden 196,2 milyon dolarlık bir sözleşme kazandıklarını açıkladı.

Roketsan, bir de tanksavar füzesi geliştirdi. Füzenin saha testleri başarılı geçti.

Roketsan ayrıca kara, deniz ve havadan atılabilen hassas güdümlü SOM adlı seyir füzesini üretmek ve pazarlamakla görevlendirildi.

Diğer bir program da TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK).

TÜBİTAK-SAGE’nin diğer yenilikleri arasında gömülü hedefleri vurma becerisine sahip Nüfuz Edici Bomba (NEB) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) bulunuyor.

Sanayi kaynaklarına göre Türkiye’nin yerli sanayi radar güdümlü gemisavar füzesi Atmaca’nın da seri üretimine geçiyor. Ancak askerî yetkililer böyle akıllı silahların sağlam keşif ve istihbaratla desteklemediklerinde yetersiz olacaklarını söylüyorlar.

Yetkili, “İşte bu yüzden birkaç uydu ve uzay programımız var. İyi keşif ve istihbarat özellikle uydu görüntüleri, füze için bir yakıt gibidir.” dedi. Göktürk 1, 2 ve 3 adlı uydu programları, hassas saldırı çabalarını destekliyor. (ABD Merkezli Defense News - 21 Ocak 2014)



18.8° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor