• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Mısır, Avrupa´ya gaz ihracatını artırmanın yollarını tartışıyor

Mısır, Avrupa´ya gaz ihracatını artırmanın yollarını tartışıyor

Yetkili, AB´nin Mısır ile enerji alanında bağlarını güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

 

AB´nin enerji işlerinden sorumlu komiseri Kadri Simson, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El Molla ile yaptığı görüşmede, AB´nin Mısır ile enerji alanında işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

El Molla ve AB yetkilisi, Doğu Akdeniz Gaz Forumu çerçevesinde Avrupa´ya doğal gazın taşınması ve ihracatında koordinasyonu artırmanın yollarını tartıştı. Bu minvalde El Molla, Mısır´ın Doğu Akdeniz´deki doğal gaz kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması adına büyük bir destekçi olduklarını vurguladı.

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü(OAPEC) tarafından Ağustos ayında yayınlanan rapora göre, Mısır´ın sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatında şu anda en hızlı büyüyen Arap ülkesi olduğu belirtilmekle birlikteMısır´ın 2021´in ikinci çeyreğinde yaklaşık 1,4 milyon ton LNG ihraç ettiği ve Arap ülkelerinin 2021´in ikinci çeyreğinde 28,3 milyon ton olan toplam LNG ihracatının yaklaşık yüzde 5´ini Mısır´ın karşıladığı belirtilmiştir.

Kadri Simson, Mısır´ın Doğu Akdeniz´de Avrupa´ya doğal gazın taşınmasında bölge ülkeleri arasındaki ortaklığı desteklemek için öncü çabalarının önemini vurgulamıştır. Simson,AB´nin Mısır ile enerji alanında işbirliğini güçlendirmeyi ve Mısır´ın enerji verimliliğine ulaşma ve emisyonları azaltma çabalarını desteklemeyi hedeflediğinin üzerinde dururken; El Molla, Mısır stratejisinin sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve emisyonların azaltılmasına katkıda bulunan doğal gaza dayandığını belirtmiştir.

İskoçya´nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler(BM) İklim Değişikliği Konferansı(COP26)´ndaMısırlı BakanTarek El Molla, AB´nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu´na verdiği desteğiöverek söz konusu konferansın gelecek yılki ayağı olan COP27´nin Mısır´da yapılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmiş; Mısır´ın AB ile işbirliğinin kapsamını genişletme arzusunu da ayrıca dile getirmiştir.

ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi(EIA)´ne göre Mısır, yaklaşık 1,6 milyar ton Sıvılaştırılmış Doğalgaza (LNG)´a eşdeğer olan 2.186 trilyon metreküplük kanıtlanmış doğal gaz rezerviyle dünyada 16. sırada yer almaktadır.

Kaynak: https://www.arabnews.com/node/1962641/business-economy



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor