• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Mısır Cumhurbaşkanı Fransa´yı Ziyaret Ediyor

Mısır Cumhurbaşkanı Fransa´yı Ziyaret Ediyor

El Sissi bugün Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile biraraya geliyor. Salı günü ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı´nda görüşecek.

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sissi´nin üç günlük Fransa ziyareti sırasında ekonomik ve askeri işbirliği konuları dışında insan hakları konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.

El Sissi bugün Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile biraraya geliyor. Salı günü ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı´nda görüşecek.

Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklamada Fransa´nın insan hakları konularında özellikle hassas olacağı belirtildi.

El Sissi, Mısır´da 2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi´yi deviren darbenin lideriydi. Ülkede darbenin ardından birçok insan hakları eylemcisi hapse atıldı, bir çoğuna ise ulusal güvenliğe zarar verebileceği gerekçesiyle seyahat yasağı getirildi.

İki lider Suriye ve Irak konularını da görüşecek.

İnsan hakları gruplarından uyarı

Fransa´nın önde gelen insan hakları grubu, Cumhurbaşkanı Macron´a Mısırlı yetkililerin sivil toplumu baskı altında tutmasına sessiz kalmaması çağrısında bulundu.

Fransız İnsan Hakları Ligi onursal başkanı Michel Tubiana, Sissi´nin ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında “Mısır´da insanlar korku içinde yaşıyorlar” dedi.

Uluslararası Af Örgütü´nden Hüseyin Baoumi ise aktivistlerin ve gazetecilerin sık sık hapse atıldığını ve adil şekilde yargılanmadıklarını, protestoculara kaba kuvvet uygulandığını ve bazen bu kişilere karşı Fransız silahlarının kullanıldığını, internetin izlendiğini ve sansürlendiğini aktardı.

Baoumi, tüm bunların terörle mücadele adı altında yapıldığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Fransa Direktörü Benedicte Jeannerod de terörle mücadelenin büyük ihlallere yol açtığını belirtti ve her türlü pasif direnişi kırmak için bahane olarak kullanıldığını aktardı.

Jeannerod, böyle bir atmosferin ülkede radikalleşmeye neden olabileceğinden endişe ettiklerini kaydetti.

Avrupa ülkeleri, Mısırlı yetkilileri terörle mücadele konusunda destekliyor. 2015´ten bu yana Mısır, Fransa ile helikopter, savaş uçağı ve füzelerin dahil olduğu birçok silah anlaşması yaptı.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor