Tarih: 06.08.2020 20:33

Mısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı

Facebook Twitter Linked-in

Mısır ile Yunanistan, Doğu Akdeniz´de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyecek bir münhasır ekonomik bölge anlaşmasına imza attı.

Türkiye´nin Libya ile deniz sınırı anlaşmasına karşı çıkan Yunanistan, Libya´nın komşusu Mısır´la bir deniz sınırı anlaşması imzaladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile bugün Kahire´de bir araya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü, iki ülke arasında münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalandığını duyurdu.

/resimler/2020-8/6/2034177306883.jpg

 

İki ülke dışişleri bakanları arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması ile ilgili 12´nci teknik görüşme, geçen Haziran´da Kahire´de yapılmış ve müzakerelerin devamına karar verilmişti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis´ten de bugün bir açıklama gelmişti. Miçotakis, Türkiye´yle Doğu Akdeniz´de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin (MEB alanları) belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı´na gitmesini önerdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim, geçen haftalarda Meis Adası açıklarındaki gelişmelerle tırmanmıştı. Oruç Reis Araştırma Gemisi´nin bölgede araştırma yapma planı sonrasında iki komşu ülke sıcak temasın eşiğine gelmişti. Gerilim, Berlin´in devreye girmesiyle kontrol altına alınmış, Ankara araştırmalarını bir süreliğine askıya almıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —