Tarih: 08.01.2016 15:04

Mısır, İsrail´e Türkiye rahatsızlığını iletti ve bilgi istedi

Facebook Twitter Linked-in

 

İsrail gazetesi Haaretz´a konuşan İsrailli üst düzey yetkililer, 2013´te Müslüman Kardeşler yönetiminin darbeyle devrilmesinin ardından Türkiye ile diplomatik kriz yaşayan Mısır´ın, Türkiye´nin Gazze Şeridi´ndeki etkisini artırması yönündeki endişesini İsrailli yetkililere ilettiğini söyledi.

Habere göre, Mısırlı yetkililer ülkedeki İsrail büyükelçisi Haim Koren ile görüşerek, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşma sonucunda Mısır´a sınırı olan Gazze´ye ambargonun hafifletilip hafifletilmeyeceğini ve denizden uygulanan ablukanın kaldırılması ihtimalini sordu. Tel Aviv´deki Mısırlı yetkililer de Kahire´nin Türkiye ile olası bir anlaşmanın Gazze´ye etkisinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahşon de, Mısır´ın Türkiye ile görüşmeler konusunda bilgi istediğini doğruladı.

KAHİRE, ANKARA´NIN HAMAS´A DESTEĞİNDEN RAHATSIZ

Türkiye ve Mısır, Ankara´nın Gazze´deki Hamas yönetimine verdiği destek nedeniyle de sorun yaşıyor. Mısır yönetimi, Hamas´ı Sina Yarımadası´ndaki radikal İslamcı gruplara destek vermekle suçlayarak 2013´teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı´nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor.

Türkiye´nin ilişkilerin normalleşmesi için İsrail´e sunduğu şartlar arasında ise Gazze´ye ablukanın kaldırılması yer alıyor.

İSRAİL-TÜRKİYE ANLAŞMASINI ZORA SOKUYOR

Öte yandan İsrailli bir yetkili, Mısır ve Türkiye arasında yaşanan krizin Türkiye ile normalleşme görüşmelerini zora sokan başlıca nedenlerden biri olduğunu, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu´nun da Mısır´la ilişkilerin bozulmasından endişelendiğini söyledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —