Tarih: 04.09.2013 17:59

Mısır`da Türk Dizileri Devam Edecek

Facebook Twitter Linked-in

Amira Soltane

Mısır televizyon kanalları, halkın güçlü talebi nedeniyle en sonunda Türk dizilerinin yayınını iptal etmemekte karar kıldı. Türk dizileri, Arap dünyasında hâlâ popüler ancak Mısır`daki bazı televizyon kanallarına yapılan Türkiye`nin askerî darbe karşıtı tutumunu protesto emek için yayınlarını durdurmaya zorlayan siyasi baskı tutmadı.

Türk dizilerinin popülaritesi, 2007`de Arap televizyon kanallarında gösterildikten sonra kısa süre içinde artmaya başladı. Arap halkının çoğu bunları beğeniyor gibi görünüyor. İhraç edilen dizilerin, Türkiye`nin bölgedeki yumuşak gücünün bir örneği olduğunu söylemek gereksiz.

Bununla birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkeleriyle Türkiye, Mısır siyasetinde, son askerî müdahaleyle ilgili dış politikalarında rakip hâline geldi. Başbakan Erdoğan, Müslüman Kardeşleri ve devrik Cumhurbaşkanı Mursi`yi desteklerken hemen hemen tüm Arap ülkeleri açıkça Mısır`daki darbeye destek verdi.

Türkiye`nin muhalefetine cevap olarak bazı Arap medya grupları, Türk dizilerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu ancak halkın desteğini göremedi.

Öncelikle Türk dizilerinin, Arap dünyasında tanıtımını yapan ve bugün bunların yayınının büyük bir payını elinde bulunduran MBC kanalı, askerî darbeden sonra bu konuda hiçbir değişikliğe gitmedi. Yayın stratejilerinin hükûmetlerin siyasi tutumları değil, tanıtım ve izleyicilerin tercihleri yönünde belirlendiğini vurgulayan MBC kanalının sözcüsü Hayek, şu ana kadar bu dizilerin Mısır`da yayımlanmasına yönelik hükûmetten yasak gelmediğini söyledi.

Türk dağıtımcılar, uzun vadede işletmeleri için Mısır`daki son karışıklıklarla alakalı büyük bir tehdit görmüyor. ITV-İnter Medya Genel Müdürü Ahmet Ziyalar, talepte düşüş beklemek şöyle dursun önümüzdeki yıllarda iş hacminde yüzde 10`luk bir artış öngördüklerini ifade etti. (Cezayir`de yayınlanan L`Expression gazetesi-22 Ağustos 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —