• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Mısırlı vekil: Arap NATO´su planını destekliyoruz

Mısırlı vekil: Arap NATO´su planını destekliyoruz

ABD Başkanı Donald Trump´ın Suudi Arabistan ziyaretini değerlendiren Mısırlı vekil Ahmed İsmail, Riyad´daki görüşmelerde bölgede gelecekte hakim olacak güç dengesinin belirlendiğini ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi´nin de

 

Sputnik´e demeç veren İsmail, 'Mısır´ın ana rolü, Ortadoğu´da güç dengesinin kurulması ve Basra Körfezi´nin dış tehditlerden korunmasıdır. Bununla birlikte Mısır, ABD´nin güvencelerine itimat etmiyor' dedi. 

´ARAP NATO´SU İÇİNDE YER ALACAĞIZ ANCAK SURİYE CEPHELEŞME İSTEMİYORUZ´

Sisi ve Kahire yönetiminin Suriye krizinin askeri değil, barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini teyit ettiğini aktaran İsmail, Riyad´da Arap NATO´su kurma konusunun da gündeme geldiğini anımsatıp şu ifadeleri kullandı: 'Mısır, Arap NATO´suna katılıyor ancak Suriye ile cepheleşmeye karşı çıkıyor. Suriye´de sadece terörle mücadele edilebilir.'

´SİSİ, MISIR´IN ÇIKARLARINA UYGUN HAREKET EDECEK´

Trump´ın ABD Başkanı olmasını da yorumlayan İsmail, Mısır´ın ABD´nin politikasının özelliklerini iyi bildiğini ve Sisi´nin ulusal çıkarlara uygun hareket edeceğini kaydetti. 

ABD Başkanı Donald Trump´ın ilk yurtdışı ziyareti olan Suudi Arabistan ziyaretine, Washington yönetiminin Riyad´a sunduğu ‘Arap NATO´su´ planı olmuştu. Washington Post gazetesinin haberine göre Körfez ülkeleri arasında kurulması planlanan birliğin amacı, terörle mücadele ve İran´ın bölgede genişleyen etkisini dengelemek. Bu planın önemli bir parçasını ise Washington ve Riyad arasında yapılan büyük silah satışı anlaşması oluşturuyor.

PLANIN BAŞINDA TILLERSON VAR

Arap NATO´su planının başında ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´ın bulunduğu kaydedilmişti. Tillerson´ın, Sünni ülkelerden kurulacak bir ittifakın iskeletini kurmak ve temel prensiplerini belirlemek üzere yoğun çalışma yürüttüğü ifade edilmişti. 

´ÖNCE AMERİKA İLKESİNE UYGUN´

Washington Post´a konuşan ABD´li yetkililer, Arap NATO´sunun Başkan Trump tarafından öne sürülen ‘Önce Amerika´ ilkesine uygun olacağını belirtmişti.

Zira plan dahilinde, ABD´nin Ortadoğu´daki liderliği güçlendirilecek, mali yük müttefiklere kaydırılacak ve silah satışları sayesinde ABD´de istihdam yaratılması sağlanacak.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor