Modern tıbbın olmazsa olmazı nano teknoloji: Hayat kurtarmak için risk almak gerekiyor

Modern tıbbın olmazsa olmazı nano teknoloji: Hayat kurtarmak için risk almak gerekiyor

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi´nden (MEPhI), uzmanlar nano taneciklerin canlı hücreler üzerindeki toksik etkisini önlemek için yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor. Sputnik´e konuşan MEPhI´nin Nano ve Biyo-mühendislik Lab

 

Modern tıbbın olmazsa olmazı olan nano teknolojiyi kullanan bilim adamları sürekli yeni malzemeler ve bu malzemelerin kullanımına yönelik yöntemler geliştiriyor. İnsan saçının çapının 10.000´de biri kadar bir boyuta sahip nano tanecikler olan nicem noktaları teşhis bilimi ve eczacılık alanında bir dönüm noktası oldu. Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI), nicem noktalarının biyotıp alanında kullanılması için aktif şekilde araştırmalar yürütüyor.

Nano taneciklerinin birçoğunun insan organizmasına uygulanması için önündeki başlıca engel, bu taneciklerin canlı hücreler üzerinde toksik özellik taşıması, yani nano toksisite. İnsan vücudundaki proteinlerin nano kristallerle birleşmesi sonucunda bağışıklık sisteminde ‘yabancı´ proteinleri yok etmeye yönelik ani bir reaksiyon gerçekleşiyor. Nano kristallerle proteinlerin birleşmesini önlemek içinse çeşitli yöntemler üzerinde çalışılıyor. Sözgelimi MEPhI, bu birleşmeyi önlemek amacıyla nano taneciklerin yüzeylerinin proteinler için ‘çekiciliğini´ ortadan kaldırmaya çalışıyor.

´BİLİM ADAMLARININ GÖREVİ TOKSİK MADDELERİN ETKİSİNİ EN AZA İNDİRGEMEK´ 

Konuyla ilgili Sputnik´e konuşan MEPhI´nin Nano ve Biyo-mühendislik Laboratuvarı Başkanı ve Fransa´daki Reims Champagne-Ardenne Üniversitesi´nden İgor Nabiyev, şunları söyledi: “Çalışmalar neticesinde büyük olasılıkla toksisite sorunu tamamen ortadan kaldırılamayacak, ancak tıpta nano taneciklerin her zaman teşhis ve tedaviye götürebilecek negatif ve pozitif özellikleri dengeli biçimde değerlendirilebilecek. Tümör ilaçlarının canlı hücreler üzerinde ciddi bir hasara yol açtığı açık, ancak tümörler başka türlü yok edilemiyor. Bu nedenle bilim adamlarının görevi, sağlıklı hücreler ve organlar üzerindeki toksik maddelerin etkisini en aza indirgemek. Hayat kurtarmak ve insan sağlığı için şans elde etmek için belirli bir risk alınması gerekiyor.”

MePHI´den uzmanlar şimdilerde manyetik ve gümüş nano tanecikler içeren ilaç yüklü mikrokapsüllerin yer aldığı vektörler ile radyoaktif ve ışınır nicem noktaları üzerinde çalışıyor. Işınır nicem noktalarının parlaması sayesinde yerlerini saptamak ve taneciklerin mıknatıs yardımıyla tümörün bulunduğu noktaya çekilmesi mümkün oluyor. Manyetik bir alan veya ultrason ile de tümörler yakılabiliyor.



Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Sadi ÖZDEMİR

Türkiye

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Türkiye

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

KONFERANS:

Türkiye

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Al Monitor’ün analizine göre ABD geri adım atarken Türk savunma sanayisi NATO’nun bel kemiği oldu. Uzmanlar, Avrupa’nın güvenlik açığını kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor.

Teknoloji

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Yükleniyor