• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Moody´s: Rus ekonomisi, petrol ihraç eden çoğu ülkenin ekonomisinden daha dayanıklı

Moody´s: Rus ekonomisi, petrol ihraç eden çoğu ülkenin ekonomisinden daha dayanıklı

Düşük petrol fiyatlarının petrol ihraç eden ülkelerin kredi profillerini zayıflatabileceğini belirten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s, Rusya ekonomisinin çoğu petrol ihraç eden ülkenin ekonomisinden daha dayanıklı oldu

Düşük petrol fiyatlarının petrol ihraç eden ülkelerin kredi profillerini zayıflatabileceğini belirten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s, Rusya ekonomisinin çoğu petrol ihraç eden ülkenin ekonomisinden daha dayanıklı olduğunu vurguladı.

Moody´s, koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel petrol talebi üzerindeki baskısının ve Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüyle (OPEC) Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeleri kapsayan OPEC+´daki fikir ayrılığının etkilerine ilişkin bir rapor yayınladı.

Söz konusu durumların petrol fiyatlarında derin bir şok yarattığını belirten Moody´s, bunun petrol ihracatı yapan ülkelerin kredi profillerini zayıflatabileceği uyarısında bulundu.

Rusya´nın döviz rezervleri ve dalgalı kur sistemi sayesinde diğer petrol ihraç eden ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunun altını çizen Moody´s petrol üretiminde artış olmaması durumunda 2020 yılında ekonomik daralmanın Rusya, Kazakistan, Trinidad, Tobago, Nijerya ve Gabon´da yüzde 3 olacağı, Umman, Kuveyt, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kongo Cumhuriyeti ve Bahreyn´de ise yüzde 4-8 olacağı öngörüsünde bulundu.

Beklentinin Irak´ta yüzde 10´un üzerinde olduğu, Umman, Bahreyn, Irak ve Angola´nın ise en kırılgan ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Rusya, Katar, Azerbaycan, Kazakistan ve Suudi Arabistan´ın petrol fiyatlarındaki ani düşüş öncesindeki güçlü mali durumlarının ülkeler üzerindeki baskıyı tamponladığı vurgulanırken, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri´nin ve onlar kadar olmasa da Kuveyt, Azerbaycan, Kazakistan ve Suudi Arabistan´ın dirençli bilançolarının kriz ortamında bu ülkelere destek sağlayacağına işaret edildi.

 



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor