Tarih: 09.10.2017 20:51

‘Moskova ile Riyad arasındaki S-400 anlaşması, Rusya´nın Ortadoğu politikasının başarısı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Küresel Silah Ticareti Analiz Merkezi Direktörü İgor Korotçenko, Rusya ile Suudi Arabistan arasında varılan silah anlaşmasını değerlendirdi. Korotçenko, ABD´nin bölgedeki geleneksel müttefiklerinin izlediği dış politika stratejisinde sadece Washington´un tutumunu değil, Moskova´nın görüşününün de göz önünde bulundurulmaya başladığını söyledi.

Moskova´da bulunan analiz merkezinin direktörü Korotçenko, Sputnik´e yaptığı açıklamasında, 'Bölge ülkeleri askeri ve siyasi hedeflerine doğru ilerlerken eskiden olduğu gibi sadece Washington´a değil, Moskova´nın tutumuna da önem verir oldu. Bu da, Rusya´nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikasının başarılı olmasının göstergesi' ifadelerini kullandı. 

Silah kalitesinin öncelikli bir önem taşıdığını kaydeden uzman şunları ifade etti:

'Aynı zamanda Suudi Arabistan´ın Rusya´dan silah alımı ile ilgili anlaşmanın ayrıca Riyad yetkililerinin siyasi bir kararından kaynaklandığını unutmamalıyız´ dedi.  ‘Bütün bunlar, Moskova´nın Ortadoğu bölgesinde kilit stratejik pozisyona sahip olduğuna işaret ediyor. Rusya´nın Suriye´de başarılı bir şekilde yürüttüğü askeri operasyon koşullarında bölgenin çeşitli ülkeleri Moskova ile daha yakın siyasi ve askeri teknik ilişkileri geliştirmeye çalışıyor´ değerlendirmesini yapan Korotçenko,  Riyad´ın Rusya´dan silah alımının krallığa kendi  ulusal güvenliğini güvence altına alma imkanını vereceğini kaydetti.  Uzman, ‘Riyad´ın uzun menzilli füze savunma sistemlerinden en iyileri arasında yer alan S-400´ler ve Suudi Arabistan ordusunun muharebe potansiyelini ciddi biçimde güçlendirecek  TOS-1A Buratino ağır ateşleme sistemlerini  alacağı çok önemli.  Bütün bunları dikkate alırsak bahs ettiğimiz anlaşmanın imzalanması,  kilit rölünü Rusya devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport ve Rusya Federal Teknik İşbirliği  Kurumu´nun oynadığı büyük bir başarı olarak değerlendirmek mümkün.'

Daha önce Sputnik´e konuşan Rusya Federal Teknik İşbirliği Kurumu (FSMTC) Sözcüsü Mariya Vorobyeva, Rusya ile Suudi Arabistan´ın S-400 füze savunma sistemleri, Kornet-EM tanksavar füze sistemleri, TOS-1A Buratino ağır ateşleme sistemleri, AGS-30 bomba atarları ve Kalaşnikof AK-103 tüfeklerinin sevkiyatı konusunda anlaştığını söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —