Tarih: 19.06.2015 14:31

Moskova Film Festivali`nde ‘Dünden Bugüne Türkiye Sineması`

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünyanın en eski film festivallerinden olan Moskova Uluslararası Film Festivali, 37. yılında bir ilke imza atarak programına `Türkiye Sineması Seçkisi` ekledi. `Dünden Bugüne Türkiye Sineması` başlıklı program çerçevesinde, Moskovalılar bir hafta boyunca Türk sinemasının birbirinden başarılı örneklerini izleme imkanı bulacak.

MUHSİN BEY`DEN KELEBEĞİN RÜYASI`NA…

Direktörlüğünü Elif Dağdeviren`in üstlendiği Cinema of Turkey platformu tarafından seçilen ve festival gösterimine eklenen 10 film arasında, Ömer Lütfi Akad imzasını taşıyan `Gelin-Düğün-Diyet` üçlemesinin ilk filmi `Gelin`, Yavuz Turgul`un yazıp yönettiği `Muhsin Bey`, Uğur Yücel`in senaryosunu yazıp yönettiği `Soğuk`, Nuri Bilge Ceylan`ın yönetmenliğini yaptığı `Uzak` ve Tolga Karaçelik`in yönetmenliğini üstlendiği `Gişe Memuru` var.

Festivalde, `Kelebeğin Rüyası`, `Sivas`, `Annemin Şarkısı`, `Ben O Değilim` ve `Balık` filmleri de beyaz perdeye yansıyacak. Moskova`ya gidecek sanatçılar arasında ise Uğur Yücel, Tolga Karaçelik, Emre Tanyıldız, Ahmet Mümtaz Taylan, Mert Fırat ve Feyyaz Duman gibi isimler bulunuyor.

`CINEMA OF TURKEY` PLATFORMUNUN ÇABALARIYLA

Moskova Film Festivali`nin yarışma bölümünde bu yıl Türkiye`den hiçbir aday olmasa da festival programında Türkiye sineması için ayrı bir bölüm oluşturulmasını, yapımcı Elif Dağdeviren`in kurup direktörlüğünü üstlendiği ‘Cinema of Turkey` platformu sağladı. Platform, geçen yıl da Moskova`da Türkiye Akademik Buluşmaları düzenlemişti.

YEŞİLÇAM`IN 100. YILI DA HATIRLANACAK

Festivalin kısa film gösteriminde Türkiye`den Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu`nun yönettiği `Müjdeler Var Yurdumun Toprağına Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına!` kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu, geçen yılki Moskova Uluslararası Film Festivali`nde `Gözümün Nûru` filmi ile jüri özel ödülüne layık görülmüştü.

`KÜRT SİNEMASI FENOMENİ`NDE YILMAZ GÜNEY

37. Moskova Uluslararası Film Festivali`nin sürprizi bununla sınırlı değil. Kürt sinemasına da ayrı bir bölüm ayıran festival, ‘Kürt Sineması Fenomeni` başlıklı seçki ile Türkiye, Ermenistan ve İran yapımı filmleri izleyicilerle buluşturacak. Seçkinin açılışı, bir ‘klasik` sayılan, Yılmaz Güney`in yanıp yönettiği ve 1982 Cannes Film Festivali`nde büyük ödül Altın Palmiye`yi kazanan `Yol` filmi ile yapılacak. Kapanışta ise Irak yapımı `Memory in Stone` filmi gösterilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —